Τα σενάρια συγχωνεύσεων στις ιχθυοκαλλιέργειες ενόψει των αποφάσεων από τις τράπεζες

Τα σενάρια συγχωνεύσεων στις ιχθυοκαλλιέργειες ενόψει των αποφάσεων από τις τράπεζες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τις μεγάλες μεν, υπερχρεωμένες δε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες λαμβάνουν αυτές τις ημέρες τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των εταιρειών. Εάν δηλαδή θα αποφασίσουν να διατηρήσουν στη ζωή κάποιες επιχειρήσεις, προχωρώντας σε μετοχοποίηση μεγάλου μέρους των δανείων τους, και εάν θα διακόψουν τη «μηχανική υποστήριξη» σε άλλες, οδηγώντας τις σε λύση και εκκαθάριση, πουλώντας βεβαίως τα πάγιά τους.

Σε επόμενο στάδιο αναμένεται να γίνουν προσπάθειες συγχωνεύσεων των σχημάτων που θα έχουν απομείνει, ενώ εκτιμάται ότι σε ένα χρόνο από σήμερα οι τράπεζες θα έχουν πουλήσει σε ξένα funds το ποσοστό που διαθέτουν στις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών.

Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις, το σενάριο που επανέρχεται στο προσκήνιο είναι αυτό που θέλει τη δημιουργία δύο μεγάλων σχημάτων, το ένα υπό την εταιρεία «Νηρεύς» και το δεύτερο υπό την «Ανδρομέδα». Η πρώτη, που αποτελεί τον μεγαλύτερο «παίκτη», έχει βεβαίως πρόβλημα υπερχρέωσης, αλλά θεωρείται βιώσιμη, ενώ ο επικεφαλής της κ. Αρ. Μπελλές εμφανίζεται να επιθυμεί τη μετοχοποίηση των δανείων και τη συνεργασία με τις τράπεζες. Η «Ανδρομέδα» από την άλλη, συμφερόντων Global Finance, θεωρείται από τις πιο υγιείς του κλάδου.

Αγνωστο είναι το μέλλον της εταιρείας «Δίας», η αίτηση της οποίας για υπαγωγή στο άρθρο 99 εκδικάστηκε στις 29 Ιανουαρίου με την απόφαση να αναμένεται σε περίπου ενάμιση μήνα.

Οι τράπεζες, πάντως, θα λάβουν υπόψη τους και τα αποτελέσματα του ελέγχου των αποθεμάτων ιχθύων στις εταιρείες, έλεγχος ο οποίος ανατέθηκε από τις Eurobank, Alpha Βank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα στη νορβηγική εταιρεία Akvaplan niva. Η «Κ» απευθύνθηκε στη νορβηγική εταιρεία, η οποία όμως αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών σύμφωνα με τα οποία διαπίστωσε αποκλίσεις μεταξύ των πραγματικών αποθεμάτων και των στοιχείων που έδιναν οι εταιρείες. Οι διαρροές αυτές, μάλιστα, προκάλεσαν τις προηγούμενες ημέρες έντονη ανησυχία στους προμηθευτές των εταιρειών. Από τις ανακοινώσεις-απαντήσεις των «Νηρέας», «Σελόντα» και «Δίας», ύστερα από σχετικά ερωτήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το τοπίο για το τι ισχύει ξεθολώνει αρκετά. H «Δίας» αναφέρει ότι η Akvaplan niva ενημέρωσε -όχι εγγράφως- ότι δεν εντόπισε αποκλίσεις στα δεδομένα που ήλεγξε.

H «Νηρεύς» από την πλευρά της υποστήριξε ότι, αν και δεν έχει περιέλθει σε γνώση της η ολοκληρωμένη μελέτη με τα τελικά συμπεράσματα, από τις μέχρι τώρα ενδείξεις και πληροφορίες που έχει δεν παρουσιάζονται μικρές ή μεγάλες αποκλίσεις. Στην ανακοίνωση η «Νηρεύς» δεν κρύβει την ενόχλησή της για τα δημοσιεύματα, αλλά κυρίως για την πηγή των διαρροών. «Δοθείσης ευκαιρίας η “Νηρεύς” δηλώνει ότι η παραφιλολογία και η φημολογία που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα δεν συνάδουν με τη σοβαρότητα που θα πρέπει να επιδεικνύεται προκειμένου να επιλυθούν τα χρηματοοικονομικά και λοιπά δομικά ζητήματα εξυγίανσης του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας», αναφέρει. Η «Σελόντα», από την άλλη, αναφέρει ότι «σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις μας, δεν φαίνεται να προκύπτει σημαντική μέση απόκλιση που να επηρεάζει τα βασικά οικονομικά μεγέθη της εταιρείας και του ομίλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή