Κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας ΔΕΠΑ – Gazprom για την τιμή φυσικού αερίου

Κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας ΔΕΠΑ – Gazprom για την τιμή φυσικού αερίου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mέσα στην εβδομάδα και κατά πάσα πιθανότητα αύριο αναμένεται το κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για την τιμή προμήθειας, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν κυβερνητικές πηγές. Η συμφωνία που έρχεται μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και αφού η ελληνική πλευρά απείλησε με προσφυγή στη Διαιτησία, προβλέπει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τιμή μεταξύ των 390 και 395 δολαρίων τα 1.000 κ.μ. αερίου και αναδρομικότητα από τον Ιούνιο του 2013. Αν και η τιμή εξακολουθεί να αποκλίνει από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο των 385 δολαρίων τα 1.000 κ.μ. αερίου, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να την κάνει αποδεκτή σε αυτή τη φάση, αξιολογώντας και την πιεστική ανάγκη για την μείωση του ενεργειακού κόστους στην εγχώρια βιομηχανία προκειμένου να αποφευχθούν και νέα «λουκέτα».

Ο κλάδος της βιομηχανίας εξάλλου που μέχρι πρότινος έθετε στην κυβέρνηση το δίλημμα «τιμή ευρωπαϊκή ή Διαιτησία» υπό την πίεση του διεθνούς ανταγωνισμού αλλά και αξιολογώντας τα οφέλη από το πακέτο μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους εμφανίζεται ικανοποιημένος και από μια υψηλότερη τιμή με την οποία θα ενισχυθεί αναδρομικά.

Η μείωση της τιμής προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου αποτελεί ουσιαστικά και το μοναδικό μέτρο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για την εγχώρια βιομηχανία από τα όσα έχουν εξαγγελθεί μέχρι στιγμής. Η βιομηχανία αναμένει αντίστοιχου χαρακτήρα μέτρα από τη ΔΕΗ και αναγνωριστική ως προς αυτή θα είναι η στάση που θα κρατήσει το ελληνικό Δημόσιο στην εξ αναβολής γενική συνέλευση της επιχείρησης την ερχόμενη Παρασκευή.

Η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά αλλά και στη ΔΕΗ είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο θα προσέλθει αυτή τη φορά στη γενική συνέλευση και θα ζητήσει από τη ΔΕΗ να «βάλει πλάτη» στην προσπάθεια που καταβάλλεται από κυβερνητικής πλευράς για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας, μειώνοντας το κόστος των 59,14 ευρώ η μεγαβατώρα που εμφανίζει για την παραγωγή από λιγνίτη. Αν και η απόκλιση κόστους από τα στοιχεία που επικαλείται η βιομηχανία (40,7 ευρώ η μεγαβατώρα το Αλουμίνιον βάσει απόφασης της Διαιτησίας και 34 ευρώ η μεγαβατώρα η Σιδενόρ) είναι μεγάλη, η παρέμβαση του Δημοσίου εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει το αναγκαίο έδαφος για ένα «καλόπιστο» διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται σήμερα στα άκρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή