Ικανοποίηση στη βιομηχανία από τις μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Ικανοποίηση στη βιομηχανία από τις μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση από τα μέτρα μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που ελήφθησαν με παρέμβαση του ελληνικού Δημοσίου εκφράζεται από πλευράς της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Αμεση μάλιστα αναμένεται να είναι η ανταπόκριση από τη ΣΙΔΕΝΟΡ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου ύψους 10 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης αλλά και σε αύξηση των βαρδιών, μέτρο που θα οδηγήσει και σε προσλήψεις. Το σχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κρατούσε στα συρτάρια η εταιρεία εδώ και μήνες αναμένοντας ένα «θετικό σήμα» από την κυβέρνηση για να προχωρήσει στην υλοποίησή του.

Το «σήμα»

Το αναμενόμενο «σήμα» δόθηκε την περασμένη Παρασκευή μέσω της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, η οποία ενέκρινε σημαντικές εκπτώσεις επί των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας στην ενεργοβόρα βιομηχανία, που συμποσούνται στο ποσό των 65 εκατ. ευρώ για το 2014 και αντίστοιχης τάξης ποσό για το 2015. Από αυτά τα 26,5 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν την Αλουμίνιον της Ελλάδος, 16 εκατ. ευρώ τη ΛΑΡΚΟ, 13 εκατ. ευρώ σε βιομηχανίες που κάνουν χρήση της νυχτερινής ζώνης και του Σαββατοκύριακου (κυρίως Χαλυβουργίες) και 9,5 εκατ. ευρώ για τις υπόλοιπες. Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ενέκρινε έκτακτη έκπτωση της τάξης του 10% στα τιμολόγια υψηλής τάσης για 1+1 χρόνο με αναδρομική ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2014. Για τις βιομηχανίες υψηλής τάσης με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 1.000 GWH εγκρίθηκε επιπλέον έκπτωση 10%. Επιπλέον, με εξαίρεση την παραπάνω κατηγορία επιχειρήσεων, η γενική συνέλευση ενέκρινε πρόσθετη έκπτωση της τάξης του 25% επί του τιμολογίου Α4 (νυχτερινή ζώνη και Σαββατοκύριακο) σε όλες τις επιχειρήσεις υψηλής τάσης για τη λειτουργία τους στη συγκεκριμένη ζώνη. Το ελληνικό Δημόσιο δεν εισηγήθηκε εκπτώσεις για τις βιομηχανίες μέσης τάσης, καθώς για τη συγκεκριμένη κατηγορία έχει ήδη εγκριθεί η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Το φυσικό αέριο

Η εγχώρια βιομηχανία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από την αναμενόμενη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου βάσει της συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom αμέσως μετά την υπογραφή της. Σύμφωνα με τα όσα επισήμως έχουν ανακοινωθεί, η συμφωνία προβλέπει αναδρομική μείωση της τάξης του 15% από 1ης Ιανουαρίου 2014. Η συμφωνία με την Gazprom θα φέρει για την ενεργοβόρα βιομηχανία μείωση της τάξης του 10% στην τιμή προμήθειας αερίου και αναδρομική επιστροφή ενός σημαντικού ποσού από τα συνολικά 100 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα επιστρέψει η ΔΕΠΑ στους πελάτες της. Πρόσθετη ενίσχυση αναμένεται από τη διανομή ενός ποσού ύψους 50 εκατ. ευρώ περίπου από τα κέρδη της ΔΕΠΑ τη χρήση του 2013. Το μέτρο έχει ανακοινωθεί ήδη από την κυβέρνηση και αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο τρόπος που θα υλοποιηθεί προκειμένου να είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο. Το σενάριο που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται είναι η αναδρομική μείωση του ΕΦΚ και η κάλυψη του κενού που θα προκύψει στα δημόσια έσοδα από το μέρισμα που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο από τη ΔΕΠΑ για το 2013 και το οποίο είναι αυξημένο κατά 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προϋπολογισθέν. Η συγκεκριμένη πρόταση προσπερνάει τον «σκόπελο» της κρατικής ενίσχυσης στην περίπτωση της άμεσης διανομής των κερδών στους πελάτες της ΔΕΠΑ έχει όμως προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από πλευράς των μεγάλων καταναλωτών της επιχείρησης. Υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση θα πρέπει να είναι βάση της αναλογικότητας στη δημιουργία των κερδών της ΔΕΠΑ, που σημαίνει ότι επιχειρήσεις με μεγάλη κατανάλωση θα πρέπει να λάβουν μεγαλύτερο μερίδιο από τη διανομή των κερδών, κάτι που δεν διασφαλίζει η πρόταση της μείωσης του ΕΦΚ.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις αντιδράσεις και τις επιμέρους γκρίνιες, τα μέτρα που ελήφθησαν υπό την πίεση των εξελίξεων στη Χαλυβουργική, μειώνουν σημαντικά το ενεργειακό κόστος για την εγχώρια βιομηχανία. Ερώτημα, πάντως, παραμένει το εάν θα μεταφερθεί στις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή