ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αμερικανική επένδυση σε ελληνική start-up εταιρεία

amerikaniki-ependysi-se-elliniki-start-up-etaireia-2010936

Ηχηρή εκδήλωση εμπιστοσύνης στον ελληνικό κλάδο των start-up αποτελεί η επένδυση της Greylock IL., θυγατρικής της Greylock Partners, ενός από τα κορυφαία venture capital funds στον κόσμο, στην εταιρεία Workable. H Greylock, που ήταν μεταξύ των αρχικών επενδυτών σε μεγαθήρια όπως το Facebook και η Linkedin, θα ηγηθεί νέου γύρου χρηματοδότησης της Workable κατά 1,5 εκατ. δολαρίων, καταβάλλοντας τα 2/3 του ποσού.

«Η επόμενη πρόκληση για τις ελληνικές start-up είναι η κλίμακα», δηλώνει στην «Κ» ο συνιδρυτής και CEO της Workable, Νίκος Μωραϊτάκης. «Τα χρήματα για να αυξηθούν μπορούν να έλθουν μόνο από το εξωτερικό. Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί ότι μπορεί μία ελληνική start-up, μόλις ένα χρόνο μετά τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, να αντλήσει τέτοια κεφάλαια, και μάλιστα από ορισμένους από τους καλύτερους επενδυτές διεθνώς», εξηγεί.

Η Workable, με έδρα τον Γέρακα Αττικής, ιδρύθηκε από τον Νίκο Μωραϊτάκη και τον Σπύρο Μαγιάτη τον Ιούνιο του 2012. Το προϊόν της είναι ένα εύχρηστο λογισμικό που καθιστά ευκολότερα διαχειρίσιμη τη διαδικασία προσλήψεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν έχουν τους πόρους να επενδύσουν σε ειδικό τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Τα εργαλεία της επιτρέπουν στους εταιρικούς της πελάτες να διαφημίσουν τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν στο Διαδίκτυο και να αξιολογήσουν πιο αποδοτικά τους υποψηφίους. Στις αρχές του 2014, οι επιχειρήσεις που υιοθετούν το λογισμικό της Workable αυξάνονται κατά 30% κάθε μήνα, ενώ το 60% είναι αμερικανικές. Σήμερα εργάζονται στην εταιρεία 18 άτομα –οι 16 στην Ελλάδα– και έχει ανοίξει γραφεία στο Λονδίνο και στο Πόρτλαντ, στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Το προφίλ των επενδυτών

Η Greylock IL. ιδρύθηκε το 2006. Εκτοτε έχει επενδύσει σε 30 ισραηλινές start-up και μόλις 8 ευρωπαϊκές – η Workable είναι η ένατη. Οπως αναφέρει στην «Κ» η Λόρελ Μπόουντεν, partner της Greylock IL., γνώρισε τους δύο ιδρυτές της εταιρείας στο Λονδίνο την εποχή που ανακοίνωναν τον πρώτο γύρο χρηματοδότησής τους (κυρίως από το Openfund II), μέσω του Μάρκου Βερέμη της Upstream, όπου εργάζονταν και οι δύο πριν από τη Workable.

«Μας άρεσε πολύ το προϊόν, το οποίο εξέλιξαν πολύ γρήγορα», σημειώνει η Μπόουντεν. «Μας άρεσε ιδιαίτερα η έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες είναι τεχνολογικά προχωρημένες και ανοικτές στη χρήση εργαλείων σαν αυτών της Workable. Αλλά είδαμε πολύ θετικά και τα άτομα ως επιχειρηματίες – κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε αυτά τα αρχικά στάδια», προσθέτει.

Η Greylock Partners, που ιδρύθηκε το 1965 στη Βοστώνη και μετεγκαταστάθηκε το 2009 στη Σίλικον Βάλεϊ, έχει επενδεδυμένα κεφάλαια 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες επενδύτριες στη δεύτερη γενιά της διαδικτυακής οικονομίας. Στους εταίρους της συμπεριλαμβάνονται μεγάλες βιομηχανικές οικογένειες των ΗΠΑ και τα κληροδοτήματα των πιο φημισμένων αμερικανικών πανεπιστημίων.