Σε 10 λεπτά αποδέσμευση των εξαγωγικών εμπορευμάτων από τα τελωνεία

Σε 10 λεπτά αποδέσμευση των εξαγωγικών εμπορευμάτων από τα τελωνεία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις δέκα λεπτά θα απαιτούνται για το 95% των εμπορευμάτων προκειμένου να αποδεσμεύονται από τα τελωνεία και να εξάγονται, όταν λειτουργήσει πλήρως η εφαρμογή που έχει ετοιμάσει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων. Μάλιστα, για το υπόλοιπο 5% θα απαιτούνται 90 λεπτά.

Αυτό ανέφερε χθες ο κ. Κωνσταντίνος Νηχωρίτης, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ, μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, με τίτλο «Η εξωστρέφεια ως στρατηγική επιλογή: Οραμα και πραγματικότητα». Βεβαίως, απομένουν αρκετά ακόμη να γίνουν, καθώς παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά τις εξαγωγικές διαδικασίες, η Ελλάδα υστερεί ακόμη στο κομμάτι αυτό.

Οπως επεσήμανε το στέλεχος της Task Force, Γιοχάνες Λούχνερ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, αντιστοιχούν σήμερα στο 22% του ελληνικού ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 40%.

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο κοστίζει η γραφειοκρατία στις εξαγωγές σε χρόνο και χρήμα, αρκεί να αναφερθούμε σε ορισμένα στοιχεία: για κάθε μία ημέρα που κερδίζουμε, η αξία των εξαγωγών αυξάνεται κατά 1%, ανέφερε ο κ. Λούχνερ. Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Καστρισιανάκης, διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής και Τελωνειακής Ενωσης της Κομισιόν, επεσήμανε ότι κάθε ημέρα καθυστέρησης αντιστοιχεί ωσάν να επιβαρύνονταν τα προϊόντα προς εξαγωγή με ποσοστό δασμού 0,8%.

Προσέθεσε δε, μια αύξηση των καθυστερήσεων στην εξαγωγική διαδικασία κατά 10% οδηγεί σε μείωση από 5% έως 25% της αξίας των εξαγωγών.

Στην κατεύθυνση της μείωσης της γραφειοκρατίας δρομολογούνται το επόμενο διάστημα τα εξής μέτρα:

• Περαιτέρω μείωση των τελωνείων κατά 20% προκειμένου να υπάρχουν οι σχετικές δομές όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη.

• Πιθανή διεύρυνση του ωραρίου και άλλων τελωνείων. Σήμερα λειτουργεί σε 24ωρη βάση το τελωνείο του αεροδρομίου των Σπάτων και μέχρι τις 9 το βράδυ το τελωνείο του Πειραιά.

• Εφαρμογή του ηλεκτρονικού τελωνείου και στις εισαγωγές.

• Διασύνδεση του ηλεκτρονικού τελωνείου με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα. Η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2015.

Το άλλο κρίσιμο ζήτημα, πάντως, για τους εξαγωγείς είναι η ρευστότητα, η έλλειψη της οποίας θεωρείται ότι αποτελεί και έναν από τους παράγοντες ανακοπής της ανοδικής πορείας τους. Μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι το πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα θα είναι για πρώτη φορά το μεγαλύτερο από πλευράς προϋπολογισμού, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κομισιόν, την Task Force και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επεξεργάζονται προγράμματα χρηματοδότησης προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε επιχείρησης (tailor made). Σημαντική, τέλος, αναμένεται να είναι η συμβολή των κεφαλαίων του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, η οργάνωση του οποίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή