28 φόροι υπέρ τρίτων επιβαρύνουν τη βιομηχανία τροφίμων

28 φόροι υπέρ τρίτων επιβαρύνουν τη βιομηχανία τροφίμων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά 28 φόροι υπέρ τρίτων επιβαρύνουν τη βιομηχανία τροφίμων, κόστος το οποίο, έστω και μερικώς, μετακυλίεται στις τιμές λιανικής. Το παραπάνω επεσήμανε ο κ. Ευάγγελος Καλούσης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του συνδέσμου.

«Συχνά μας ρωτούν για τις τιμές. Κάνουμε το παν για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Αν χάσουμε τον καταναλωτή είτε λόγω ποιότητας είτε λόγω τιμής, χάνουμε την περιουσία της εταιρείας», υποστήριξε. Ο ίδιος αν και υποστήριξε ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, τόνισε ότι η βιομηχανία τροφίμων αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία και με διάθεση δημιουργίας. Ωστόσο, ζήτησε από την πολιτεία σοβαρές αποφάσεις που θα ιεραρχούν τις προτεραιότητες, ξεκάθαρες κατευθύνσεις και αποτελεσματικές πολιτικές. «Απλά πράγματα χρειάζονται. Εμείς τα κάνουμε κάθε ημέρα στις επιχειρήσεις μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Λιγότερο αισιόδοξος και περισσότερο ανήσυχος εμφανίστηκε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Νίκος Βέττας. «Είτε το θέλουμε είτε όχι, με ή χωρίς μνημόνιο, πρέπει να ζήσουμε με το ισοζύγιο ισοσκελισμένο. Η αύξηση του επιπέδου ζωής μας θα αυξάνεται από το επίπεδο της παραγωγικότητάς μας. Αλλιώς θα μείνουμε εδώ που είμαστε με κίνδυνο να πάμε ακόμη παρακάτω. Επιπλέον, εάν πολιτικά, είτε εμείς είτε οι εταίροι μας αποφασίσουμε να πάρουμε διαζύγιο και να υιοθετήσουμε δικό μας νόμισμα, αυτό πλέον είναι εφικτό. Οταν η χώρα δανειζόταν, αυτό δεν ήταν εφικτό. Οταν η χώρα δεν θα χρειάζεται να δανείζεται, εάν το αποφασίσουμε, είναι εφικτό το διαζύγιο ακόμη και εάν συμβεί από “ατύχημα”», υποστήριξε.

«Ατυχήματα και λάθος μηνύματα ειδικά εν όψει εκλογών δεν επιτρέπονται. Μια στραβοτιμονιά είναι αρκετή για να ακυρώσει όλες τις θυσίες», δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς. Ο ίδιος, αν και αναφέρθηκε σε σειρά δεικτών που δείχνουν έναρξη ανάκαμψης της αγοράς, εμφανίστηκε αρκετά συγκρατημένος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οχι μόνο δεν έχουμε πιάσει λιμάνι, ούτε καν το βλέπουμε ακόμη».

«Εξω πάμε καλά υπό την έννοια ότι τα προϊόντα μας έχουν καλό όνομα. Μέσα όμως συνεχίζεται το ασταθές φορολογικό σύστημα, η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών. Κάθε φορά που απογοητεύουμε έναν στρατηγικό επενδυτή επειδή δεν μπορούμε να του εγγυηθούμε ένα σταθερό περιβάλλον, οι επιπτώσεις αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο», επεσήμανε ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή