Νέες επενδύσεις της ΦΑΓΕ σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Νέες επενδύσεις της ΦΑΓΕ σε Ελλάδα και ΗΠΑ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις στις εντός Ελλάδος εγκαταστάσεις της προκειμένου να δουλεύουν στο 100% της δυναμικότητάς τους από 70% σήμερα και να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση από το εξωτερικό προγραμματίζει η ΦΑΓΕ. Ηδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει την αναδιοργάνωση της παραγωγής της, εστιάζοντας στα προϊόντα με υψηλό περιθώριο κέρδους και αποχωρώντας από αυτά που θεωρεί λιγότερο κερδοφόρα.

Η γαλακτοβιομηχανία συνεχίζει επίσης τις μεγάλες επενδύσεις της στις ΗΠΑ. Το τρίτο τρίμηνο του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί η επένδυση που ξεκίνησε στις αρχές του 2013 για την αύξηση της δυναμικότητας του εργοστασίου της στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για επένδυση ύψους 100 εκατ. δολαρίων και εκτιμάται ότι με αυτή το εργοστάσιο θα μπορεί να παράγει 160.000 τόνους ετησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen που αναφέρει η ΦΑΓΕ στην έκθεσή της για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2013 στην αγορά των ΗΠΑ κατέχει την 4η θέση από πλευράς μεριδίων στο γιαούρτι, με το μερίδιό της στο 5,3%. Ωστόσο, η ίδια η ΦΑΓΕ εκτιμά ότι το μερίδιό της είναι στην πραγματικότητα αρκετά υψηλότερο.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις σε αξία της ΦΑΓΕ στο εξωτερικό αντιπροσωπεύουν πλέον το 71,5% των συνολικών της πωλήσεων και πρόκειται για τις πωλήσεις κυρίως στις ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία. Η εταιρεία πάντως αναζητεί ευκαιρίες για να εισέλθει σε νέες γεωγραφικές περιοχές.

Από την άλλη, οι πωλήσεις της στην Ελλάδα συνέχισαν να υποχωρούν και το 2013 αντιστοιχούσαν στο 28,5% επί των συνολικών από 31,1% το 2012.

Συνολικά οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ το 2013 ανήλθαν σε 574,8 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,5% σε σύγκριση με το 2012, αύξηση η οποία οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων κατά 6,9% στις ΗΠΑ, 5,2% στην Αγγλία και 51,5% στην Ιταλία. Οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 4,1%. Το μεικτό κέρδος της εταιρείας υποχώρησε το 2013 σε 217,9 εκατ. δολάρια από 235,9 εκατ. δολάρια το 2013, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών παραγωγού γάλακτος κατά 25,8% στις ΗΠΑ και κατά 3,5% στην Ελλάδα. Το καθαρό αποτέλεσμα για τη χρήση του 2013 ήταν ζημίες για τη ΦΑΓΕ ύψους 15,6 εκατ. δολαρίων λόγω της μείωσης των μεικτών κερδών και της αύξησης των δαπανών πωλήσεων, καθώς και των διοικητικών και χρηματοοικονομικών εξόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή