Βάρη για τους καταναλωτές από το μικρότερο «κούρεμα» στις τιμές φωτοβολταϊκών

Βάρη για τους καταναλωτές από το μικρότερο «κούρεμα» στις τιμές φωτοβολταϊκών

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταναλωτές θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος του ελλείμματος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ακόμη και μετά την ψήφιση των μέτρων για το «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών μέσω του πολυνομοσχεδίου. Σήμερα αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕ για αναδρομικές αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ που θα ξεπεράσουν τα 5 ευρώ τη μεγαβατώρα, ποσό που προβλέπει η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου, αφού σε αυτό προστέθηκαν νομοτεχνικές βελτιώσεις που περιόρισαν τις μειώσεις τιμών στα αγροτικά φωτοβολταϊκά.

Τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου με βάση την αιτιολογική έκθεση θα εξοικονομήσουν περίπου 473 εκατ. ευρώ για τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ. Ενα ποσό περί τα 60 εκατ. ευρώ περίπου θα καλυφθεί από την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στα φωτοβολταϊκά για το 2014 στο ποσό που αναλογεί μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ και το υπόλοιπο στο μεγαλύτερο μέρος του από το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν δεν είχαν ληφθεί καθόλου μέτρα, το τέλος ΑΠΕ θα έπρεπε να αυξηθεί από τα 15 ευρώ/MWh μεσοσταθμικά στα 33,6 ευρώ/MWh, ενώ με βάση την αρχική πρόταση του ΥΠΕΚΑ στα 2,5 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πιέσεις βουλευτών

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από μερίδα βουλευτών της συγκυβέρνησης υπέρ των παραγωγών φωτοβολταϊκών οδηγούν τελικά σε αύξηση που θα ξεπεράσει τα 5 ευρώ τη μεγαβατώρα που μεταφράζεται σε περίπου 10 ευρώ το τετράμηνο για ένα μέσο νοικοκυριό. Το «λόμπι» των αγροτικών φωτοβολταϊκών με τους 8.000 ψηφοφόρους αναδείχθηκε στο τέλος της «κούρσας» ως το πιο αποτελεσματικό, αφού κατάφερε να αποσπάσει μέσω νομοτεχνικής βελτίωσης ακόμη πιο ευνοϊκότερους όρους τιμολόγησης, αφήνοντας πίσω αυτό των «οικιακών» με τους 40.000 ψηφοφόρους που εμφανιζόταν «φαβορί» μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου. Η σημαντικότερη αλλαγή στο νομοσχέδιο, προβλέπει ότι για τα φωτοβολταϊκά μέχρι 100 κιλοβάτ που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι τιμές αποζημίωσης μειώνονται οριζόντια σε ποσοστό 12%, ανεξάρτητα από το πότε συνδέθηκαν στο δίκτυο. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προέβλεπε τιμολόγηση ανάλογα με το πότε έγινε σύνδεση με το σύστημα, σε μεσοσταθμικά επίπεδα της τάξης του 15% που για κάποιους έφτανε μέχρι και το 20%. Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα μεταβίβασης του αγροτικού φωτοβολταϊκού με τους ίδιους όρους σε άλλον αγρότη.

Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή προέβλεπε τη δυνατότητα μεταβίβασης αγροτικού φωτοβολταϊκού, αλλά με ταυτόχρονη άρση των ευνοϊκών όρων σε περίπτωση που ο νέος ιδιοκτήτης δεν είναι αγρότης. Με νομοτεχνική βελτίωση, επίσης, οι συμβάσεις πώλησης στο σύστημα για όλα τα φωτοβολταϊκά που θα υποστούν «κούρεμα» τιμών επεκτείνεται στα 7 έτη έναντι 5 ετών που προέβλεπε το πολυνομοσχέδιο.

Σε σχέση με την αρχική πρόταση του ΥΠΕΚΑ (new deal), το πολυνομοσχέδιο περιόρισε τις μειώσεις των τιμών στα φωτοβολταϊκά από 30% μεσοσταθμικά στο 29% και στις υπόλοιπες κατηγορίες ΑΠΕ από 7% μεσοσταθμικά σε 5,5%. Η μεσοσταθμική μείωση στα οικιακά από 20% περιορίστηκε στο 15%, όπως και στα αγροτικά για τα οποία τελικά υπήρξαν περαιτέρω βελτιώσεις. Από το «κούρεμα» εξαιρέθηκαν πλήρως οικιακά και φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 100 κιλοβάτ που εγκαταστάθηκαν έως το δεύτερο τρίμηνο του 2011 και δεν έχουν πάρει ενίσχυση και όσα εγκαταστάθηκαν μετά το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Ο νέος νόμος προβλέπει μερική άρση της αναστολής εγκατάστασης φωτοβολταϊκών που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή