15 Απριλίου οι συμβάσεις για Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο

15 Απριλίου οι συμβάσεις για Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη Τρίτη θα πέσουν -εκτός απροόπτου- οι υπογραφές των συμβάσεων για την παραχώρηση των κοιτασμάτων στα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο. Μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα έχουν ολοκληρωθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών οι όροι που θα ενσωματωθούν στις συμβάσεις με τους αναδόχους, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργεί στη συγκεκριμένη δραστηριότητα ο νόμος 4072/2012 περί σύστασης κοινοπραξιών. Η έγκριση των συμβάσεων από τη Βουλή, αμέσως μετά την υπογραφή τους, με την ενσωμάτωση αυτών των όρων, τις καθιστά ειδικό νόμο που υπερισχύει της εθνικής νομοθεσίας και έτσι αίρονται τα εμπόδια του 4072/2012.

Ο εν λόγω νόμος αντιμετωπίζει τους συμμετέχοντες στην κοινοπραξία ως μία νομική οντότητα. Δεν διατηρείται η διακριτότητα του καθενός, με αποτέλεσμα οι πολυεθνικές εταιρείες που συμμετέχουν να μην μπορούν να μεταφέρουν τα πιθανά αποθέματα πετρελαίου αλλά και τα όποια άλλα προνόμια στις μητρικές τους εταιρείες. Δεν τους επιτρέπει να προχωρούν σε κατ’ ιδίαν εμπορικές συναλλαγές παρά μόνο κάτω από την ομπρέλα της εταιρείας και αυτό σε βάθος μιας 30ετίας που διαρκούν αυτού του είδους οι συμβάσεις, κάτι που δεν ισχύει στη διεθνή αγορά της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Το θέμα τέθηκε από τις κοινοπραξίες στο ελληνικό Δημόσιο ως πρόβλημα από τον περασμένο Ιούλιο. Αρχικά επιχειρήθηκε να επιλυθεί με τρόπο που δεν θα προσπερνούσε τον νόμο περί σύστασης και λειτουργίας κοινοπραξιών, καθώς το ΥΠΕΚΑ αντιλήφθηκε πλήρως το θέμα που δημιουργείται για τις εταιρείες πετρελαιοειδών, έπρεπε όμως να μην ανατρέψει και τις προβλεπόμενες από το νόμο διασφαλίσεις υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου. Παράλληλα θα έπρεπε να διευθετηθούν σε νέα βάση ζητήματα που συνδέονται με τη φορολογία σε βάθος 30ετίας, θέμα με το οποίο το ελληνικό Δημόσιο καταπιάστηκε για πρώτη φορά.

Η όλη διαδικασία αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρονοβόρα και γραφειοκρατική με αποτέλεσμα η πλευρά των επενδυτών να «γκρινιάζει» για καθυστερήσεις και η πλευρά του ΥΠΕΚΑ να ανταπαντά «δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων χωρίς να διασφαλίσουμε πλήρως τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου». Η υπομονή των επενδυτών και η επιμονή του Δημοσίου βρήκαν κοινό τόπο τελικά και οι δύο πλευρές έθεσαν ως νέο ορόσημο για την υπογραφή των συμβάσεων τη 15η Απριλίου, αφού η προηγούμενη ημερομηνία της 15ης Μαρτίου παρήλθε άπραγη. Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν με τους επενδυτές των περιοχών που παραχωρούνται μέσω της διαδικασίας open door θα αποτελέσουν και το πρότυπο των συμβάσεων που θα ακολουθήσουν για τις παραχωρήσεις σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης και από αυτή την άποψη η επίλυση του προβλήματος με τον νόμο 4072/12 θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη. Οπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς χωρίς την άρση αυτού του εμποδίου θα ήταν αδύνατη η προσέλκυση ενδιαφέροντος μεγάλων εταιρειών στους διαγωνισμούς για την παραχώρηση νέων κοιτασμάτων.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, με την υπογραφή των συμβάσεων στις 15 Απριλίου θα ολοκληρωθούν και οι σχετικοί διαγωνισμοί που ξεκίνησαν πριν από 27 μήνες. Στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου με απολήψιμα αποθέματα περί τα 200 εκατ. βαρέλια ανάδοχος έχει κηρυχθεί κοινοπραξία των ΕΛΠΕ – Edison – Petroseltic. Στην περιοχή των Ιωαννίνων με απολήψιμα αποθέματα περί τα 50-80 εκατ. βαρέλια, η κοινοπραξία των Energean Oil – Petra Petroleum και στο Κατάκολο με το μικρό κοίτασμα των 5-7 εκατ. βαρελιών η Energean Oil.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή