Ιωάννης Σελαλμαζίδης: «Η Praktiker αισιοδοξεί για το μέλλον της εταιρείας και της οικονομίας»

Ιωάννης Σελαλμαζίδης: «Η Praktiker αισιοδοξεί για το μέλλον της εταιρείας και της οικονομίας»

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο νέος μέτοχος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την πορεία της εταιρείας στην ελληνική αγορά. Μέσω της θετικής αυτής εξέλιξης η Praktiker αισιοδοξεί για το μέλλον της εταιρείας, αλλά στέλνει και ένα θετικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της και για τη χώρα μας». Με αυτά τα λόγια ο γενικός διευθυντής της Praktiker Hellas κ. Ιωάννης Σελαλμαζίδης εξηγεί σήμερα στην «Κ» τι σηματοδοτεί η εξαγορά της γνωστής αλυσίδας από τη Fairfax Financial Holdings Limited. Στην πρώτη συνέντευξή του μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα στην Praktiker και το καναδικό fund, ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας επιχειρεί να δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας έπειτα από αυτή την αλλαγή σελίδας.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε ότι η Praktiker Hellas μεταβιβάζεται στη Fairfax Financial Holdings Limited, μεταβίβαση η οποία υπαγορεύτηκε από τις εξελίξεις το περασμένο φθινόπωρο στον μητρικό όμιλο της Praktiker. H Praktiker AG, μητρική της BM Praktiker International GmbH, στην οποία ανήκει και η Praktiker Hellas, πτώχευσε. H Praktiker Hellas είναι η έκτη εταιρεία του ομίλου στο εξωτερικό που μεταβιβάζεται σε επενδυτή από τον διαχειριστή κ. Κρίστοφερ Σίγκον. Ηδη, από τον Οκτώβριο 2013 ολοκλήρωσε την πώληση των μετοχών της Batiself SA στο Λουξεμβούργο, ενώ τον Φεβρουάριο 2014 ακολούθησαν οι εταιρείες Praktiker Ουκρανίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας και τον Μάρτιο η Praktiker Πολωνίας.

Νέα δυναμική φάση

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη, καθώς πλέον μπαίνουμε σε μια νέα, δυναμική φάση, με δυνατότητες μεγαλύτερης ευελιξίας και ανάπτυξης, διατηρώντας την επωνυμία “Praktiker” στην ελληνική αγορά και ακολουθώντας πλέον ανεξάρτητη πορεία από τις υπόλοιπες εταιρείες Praktiker εκτός Ελλάδος», τονίζει ο κ. Σελαλμαζίδης, αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Fairfax. Η συμφωνία αυτή, μάλιστα, όπως διευκρινίζει, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία για τους ακριβείς οικονομικούς όρους, περιλαμβάνει την ανάληψη από τη Fairfax όλων των υποχρεώσεων της εταιρείας που η δεύτερη έχει προς πιστωτές και προμηθευτές.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την εξαγορά όλων των καταστημάτων που διαθέτει σήμερα η Praktiker Hellas –ανέρχονται σε 14– και τη διατήρηση των 1.100 θέσεων εργασίας, αλλά τα όποια σχέδια για συρρίκνωση ή αντιθέτως επέκταση του δικτύου στην ελληνική αγορά αναμένεται να αποσαφηνισθούν μελλοντικά από τον νέο ιδιοκτήτη. «Η ανάπτυξη αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της εταιρείας μας και όπως έχουμε εκφράσει και στο παρελθόν υπήρχαν πλάνα επέκτασης τα οποία έχουν “παγώσει”. Σε αυτή τη φάση επικεντρωνόμαστε στο core business και τα όποια σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας θα επαναξιολογηθούν ανάλογα με τις ανάγκες και τις νέες προκλήσεις», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της Praktiker Hellas.

Καθοριστικό ρόλο, βεβαίως, για το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας διαδραματίζει η οικονομική της κατάσταση, αλλά και η συνολική πορεία του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται. «Αν και ο κλάδος μας στο σύνολό του σημειώνει πτωτική πορεία, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2013 θα είναι θετικά, γεγονός που αποδίδεται στην ευελιξία και την ταχύτητα ανταπόκρισης της εταιρείας στα νέα δεδομένα», απαντά ο κ. Σελαλμαζίδης. Το 2012 η Praktiker Hellas σημείωσε τζίρο 195,8 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,3 εκατ. ευρώ.

Προϊόντα με τάση άνθησης

Τα πράγματα κάθε άλλο παρά ρόδινα μπορούν να χαρακτηρισθούν συνολικά στην κατηγορία στην οποία δραστηριοποιείται η Praktiker. «Η παρατεταμένη ύφεση αλλά και η μεγάλη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, έχουν επηρεάσει κατά πολύ την κατανάλωση, ενώ η έλλειψη ρευστότητας και ο σκληρός ανταγωνισμός δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την πλειοψηφία των επιχειρήσεων», μας εξηγεί ο κ. Σελαλμαζίδης. Προσθέτει, ωστόσο, ότι ορισμένες ομάδες προϊόντων και κατά βάση είδη του λεγόμενου light DIY, όπως χρώματα και είδη κήπου, παρουσιάζουν μια τάση άνθησης.

Πού αποδίδουν οι άνθρωποι της Praktiker Hellas την καλή πορεία της εταιρείας; «Η Praktiker Hellas, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, διανύει το 23ο έτος επιτυχούς λειτουργίας της και συνεχίζει τη δραστηριοποίησή της τόσο μέσω του παραδοσιακού, όσο και μέσω του ηλεκτρονικού της καναλιού πωλήσεων, αποτελώντας τον καλύτερο DIY (σ.σ. do-it-yourself μτφ. Φτιάξ’ το μόνος σου) σύμβουλο για τον Ελληνα καταναλωτή. Σε αυτό το πλαίσιο η Praktiker ενίσχυσε δυναμικά τη στρατηγική επιλογή της που αφορά στην παροχή ευρείας γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών, σε ανταγωνιστικές τιμές, καθώς και στη βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση», υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής της αλυσίδας. Η επιχειρηματική αυτή πρακτική της Praktiker έχει ως συνέπεια να αυξάνει το επίπεδο ανταγωνισμού σε κάθε περιοχή που δραστηριοποιείται η εταιρεία, τόσο στο επίπεδο των τιμών όσο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή