Πρόγραμμα «Μαζί στην εκκίνηση»

Πρόγραμμα «Μαζί στην εκκίνηση»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκφραστές μιας νέας Ελλάδας «της Ελλάδας που αλλάζει μέσα στις δομές της, στις αντιλήψεις της και θέλει μια καλύτερη πραγματικότητα» είναι τα νεαρά μέλη των 31 επιχειρηματικών ομάδων που διακρίθηκαν και βραβεύθηκαν με τη συμπλήρωση του α΄ κύκλου του προγράμματος του ΣΕΒ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων επιστημόνων «Μαζί στην Εκκίνηση». Πρόκειται για μια στρατηγική πρωτοβουλία του ΣΕΒ που ξεκίνησε το 2013 και ενισχύει έμπρακτα, με ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης, την επιχειρηματικότητα της γνώσης και την προετοιμασία της νέας γενιάς επιστημόνων στη δημιουργία νέων καινοτόμων εξωστρεφών επιχειρήσεων.

Στρατηγικοί συνεργάτες

Στρατηγικοί συνεργάτες του προγράμματος είναι περισσότερα από δέκα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος, ΕΙΕ, ΙΤΕ) και ένα ευρύ δίκτυο επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ. Στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα παρέχεται –μεταξύ άλλων– χώρος πρώτης εγκατάστασης, επιμόρφωση, συμβουλευτική υποστήριξη, δικτύωση, κυρίως όμως καθοδήγηση –mentoring– από καταξιωμένα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. «Ο ΣΕΒ ξεκίνησε την πρωτοβουλία αυτή γνωρίζοντας ότι η χώρα μας σφύζει από ταλέντο, γνώσεις και νέες ιδέες που επωάζονται στα πανεπιστήμια, αλλά δεν βρίσκουν τον δρόμο τους στην αγορά» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της βράβευσης, την οποία τίμησε με την παρουσία του και ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας.

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα του προγράμματος είναι «χειροπιαστά» μέσα από τα επιτεύγματα των διακριθέντων 31 επιχειρηματικών ομάδων «από τις οποίες στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεπηδήσουν νέα δυναμικά startups». Επιπλέον, κερδίζουν διεθνή διάκριση, όπως για παράδειγμα η ομάδα Proteomakers Biotech στον τομέα των Επιστημών Υγείας, που επιλέχθηκε στα 25 καλύτερα startups παγκοσμίως για να παρουσιάσει το σχέδιό της στην κορυφαία εκδήλωση «TechConnect-National SBIR/STTR-World 2014 Summit» στις ΗΠΑ. «Σε εποχές μειωμένου ρίσκου και βολέματος, ελάχιστοι νέοι έβλεπαν στο επιχειρείν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να ευημερήσουν. Σήμερα, είναι χιλιάδες οι νέοι που βλέπουν σαν διέξοδο την επιχειρηματικότητα για να βάλουν σε εφαρμογή τις γνώσεις και τις ιδέες τους».

Αλλαγή νοοτροπίας

Εδώ και πολλά χρόνια, ο ΣΕΒ κάνει ό,τι μπορεί για να εμφυσήσει την αλλαγή νοοτροπίας σε κράτος, επιχειρήσεις και στην κοινωνία», τονίζει ο κ. Φέσσας στην εμπνευσμένη ομιλία του, επισημαίνοντας την ανάγκη «η πολιτεία να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, όπως τη θεσμοθέτηση μιας ειδικού τύπου νέας καινοτόμου επιχείρησης». Επεσήμανε επίσης ότι «το υφιστάμενο πλαίσιο φορολογικής και ασφαλιστικής αντιμετώπισης του νέου επιχειρηματία δεν συμβαδίζει με τη σύγχρονη πραγματικότητα». Και έκλεισε την ομιλία του με την έκκληση «θέλουμε τα παιδιά μας να μείνουν και να δουλέψουν εδώ», αλλά και με την υπόσχεση προς «τους νέους που σήμερα μας κάνουν περήφανους, θα μας έχετε δίπλα σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή