Διαγωνισμός από τη ΔΕΗ για αναβάθμιση 2 λιγνιτικών μονάδων

Διαγωνισμός από τη ΔΕΗ για αναβάθμιση 2 λιγνιτικών μονάδων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση ζωής σε δύο από τις παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες της αποφάσισε να δώσει η ΔΕΗ. Η διοίκηση της επιχείρησης προκήρυξε διαγωνισμό για την αναβάθμιση δύο παλαιών λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου στην Πτολεμαΐδα. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 36 εκατομμυρίων ευρώ αφορά την εγκατάσταση συστημάτων μείωσης των εκπομπών οξειδίων του αζώτου. Ο ανάδοχος του έργου θα πρέπει να αναβαθμίσει τους λέβητες στις μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου έως 200 μιλιγκράμ ανά κυβικό μέτρο αερίων. Με την αναβάθμιση αυτή, η λειτουργία τους ως προς την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν θα καταστεί σύμφωνη με την κοινοτική οδηγία 75 του 2010, η οποία εκτός όλων των άλλων θέτει και απώτατο όριο λειτουργίας σε παλαιές μονάδες προ του 1987, τις 17.500-32.000 ώρες ανάλογα με το μέγεθός τους και τον τύπο καυσίμου, με έναρξη την 1η Ιανουαρίου του 2016. Με δεδομένο δε ότι οι μονάδες του ίδιου ΑΗΣ είναι εφοδιασμένες και με μονάδες αποθείωσης, θεωρείται ότι αξίζει η επένδυση για παράταση του χρόνου λειτουργίας τους.

Ετσι, με βάση τους περιορισμούς που θέτει η κοινοτική οδηγία, ο προγραμματισμός της ΔΕΗ προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας των δύο μονάδων για τέσσερις μήνες μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το πρώτο εξάμηνο του 2016, για την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης του εξοπλισμού. Ο διαγωνισμός αναμένεται να κατακυρωθεί στις αρχές του 2015, αφού η κατάθεση των προσφορών προσδιορίζεται για τις 3 Οκτωβρίου 2014. Στο μεταξύ, σε εφεδρεία για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών έως το τέλος του 2015 τέθηκαν με απόφαση της ΡΑΕ τρεις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ, και συγκεκριμένα ο ΑΗΣ Αλιβερίου 3 και 4 (ισχύος 144 MW εκάστη) και ο ΑΗΣ Λαυρίου – Κερατέας 1 (123 MW). Oι τρεις μονάδες είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω υψηλού κόστους και χαμηλής απόδοσης και η απόφαση για την επαναφορά τους σε καθεστώς εφεδρείας πάρθηκε έπειτα από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστή Συστήματος) ως η μόνη προσωρινή εναλλακτική λύση για τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος του ηλεκτρικού συστήματος σε περίπτωση κρίσης φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή