230.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο από το 2008

230.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο από το 2008

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλες 40.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να «σβηστούν» από τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας το 2014, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, πολλώ δε μάλλον να επενδύσουν, έτσι ώστε να καταφέρουν να ανταγωνισθούν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αλλωστε, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ακόμη και στις εποχές των «παχειών αγελάδων» χαρακτηρίζονταν από χαμηλή παραγωγικότητα και στενό επιχειρηματικό ορίζοντα. Οι βίαιες ανακατατάξεις στη δομή της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και η συρρίκνωση της μικρομεσαίας αστικής τάξης που πολλοί είχαν προβλέψει από την έναρξη της κρίσης είναι πλέον ορατή, με το 60% του τζίρου να πηγαίνει πλέον σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την τελευταία έρευνα του επιστημονικού ινστιτούτου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ) η οποία πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.051 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 47,8% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό να διακόψει τη λειτουργία της επιχείρησής του μέχρι το τέλος του έτους, ποσοστό που με αναγωγή αντιστοιχεί σε «λουκέτα» σε 15.000 επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2014 υπολογίζεται ότι έχουν κλείσει περί τις 25.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ από το 2008 διέκοψαν τη λειτουργία τους συνολικά 230.000 επιχειρήσεις. Το κλείσιμο 15.000 επιχειρήσεων, καθώς και η πρόθεση των εργοδοτών σε ποσοστό 20% να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού συνεπάγονται την απώλεια 42.000 θέσεων απασχόλησης, εκ των οποίων οι 28.000 θα είναι θέσεις μισθωτής εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το α΄ εξάμηνο του 2014 εκτιμάται ότι χάθηκαν 24.000 θέσεις μισθωτής εργασίας στις ΜμΕ.

Οπως επεσήμανε χθες ο επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Γράβαρης, ενώ πριν από ένα χρόνο η αναλογία προσλήψεων – απολύσεων ήταν 1:3, στο α΄ εξάμηνο του 2014 η αναλογία είναι καλύτερη 1:1,5. Ωστόσο, η επιβράδυνση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρέπει να αποδοθεί σε ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά στις ραγδαίες μεταβολές στο καθεστώς που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, σχεδόν οι μισές θέσεις πλήρους απασχόλησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν μετατραπεί σε μερικής ή προσωρινής απασχόλησης. Σύμφωνα με την έρευνα, το 42,7% των επιχειρήσεων το προηγούμενο εξάμηνο μείωσε ημέρες ή ώρες απασχόλησης και το 38,5% αποδοχές. Παρά τα μέτρα αυτά, το 46,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.

Το 41,7% των επιχειρήσεων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, προς την εφορία το 31,8%, προς τις ΔΕΚΟ το 31,6%, προς τις τράπεζες το 26,5% και προς το ΙΚΑ το 20,9%. Οφειλές σε προμηθευτές και ενοίκια έχει περίπου το 25% των επιχειρήσεων.

Οι μικρομεσαίοι, τέλος, φαίνεται ότι απαξιώνουν πλήρως το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, καθώς σε ποσοστό 72,5% δηλώνουν ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν εκφράζει τα συμφέροντά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή