ICAP Group: 50 χρόνια προσφοράς στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι

ICAP Group: 50 χρόνια προσφοράς στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι

5' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν το 1964 όταν μια ομάδα Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών ίδρυσε την ICAP Ελλάς ΕΠΕ και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και ο 1ος Ελληνικός Οικονομικός Οδηγός. Σήμερα, ύστερα από πενήντα χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και προσφοράς στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι στη χώρα μας και αφού διέγραψε μια λαμπρή πορεία και στο διεθνές επιχειρείν, η ICAP Group αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο παροχής επιχειρηματικής πληροφόρησης, συμβούλων διοίκησης και υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ ισχυρή είναι η παρουσία της και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα με θυγατρικές εταιρείες σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, Κύπρο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κροατία.

3.300 εργαζόμενοι

Αναγνωρισμένος ηγέτης στην παροχή λύσεων Β2Β, ο όμιλος των 17 εταιρειών είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες, με 3.300 απασχολούμενους –συμπεριλαμβανομένων των 2.000 υπαλλήλων της, που εργάζονται σε εγκαταστάσεις πελατών της– και έχει έσοδα της τάξης των 62 εκατ. ευρώ. Ωστόσο για τον προσεκτικό και νοήμονα παρατηρητή της λαμπρής αυτής πορείας, πίσω από τους παράγοντες της επιτυχίας του ομίλου και των όποιων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του οργανισμού σήμερα, ορθώνονται άλλες δύο διαχρονικές αλήθειες: η ICAP είναι η πρώτη, που η ίδια ενστερνίζεται αυτά που διδάσκει στην αγορά και αξιοποιεί τις μεθοδολογίες και τα εργαλεία για τις δικές της ομάδες. Και η δεύτερη αλήθεια είναι ότι βρίσκεται σε διαρκή «κυοφορία» για την επιχειρηματικότητα του αύριο και προτείνει καινοτόμες λύσεις, πέρα από τις συμβατικές υπηρεσίες. Κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό για τις επιχειρήσεις σήμερα, που καλούνται να προστατέψουν τη ρευστότητα και την κερδοφορία τους.

«Κοιτάζοντας πίσω νιώθω περηφάνια που είμαι μέλος της οικογένειας της ICAP αλλά και δικαίωση που τα τελευταία χρόνια, αυτή η ελληνική εταιρεία πλέον έχει εξελιχθεί σε πολύτιμο σύμμαχο των επιχειρήσεων με την παροχή εξατομικευμένων και χρήσιμων λύσεων», λέει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ICAP κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος. Και δεν είναι η μοναδική φορά που εκφράζει την περηφάνια του για τα επιτεύγματα της ICAP, στη διάρκεια της συνέντευξης που είχε την καλοσύνη να παραχωρήσει στην «Κ» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 50 χρόνων του ομίλου. «Στόχος μας σε όλη αυτή τη διαδρομή ήταν –και παραμένει– να διακρινόμαστε ως εργοδότης επιλογής για τους ανθρώπους μας, ως συνεργάτης επιλογής για τους πελάτες μας και, μέσω του πληροφοριακού πλούτου που παράγουμε, να ενισχύουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και την επιχειρηματική ηθική».

Ως κύριους παράγοντες στην επιτυχία του ομίλου, υπογραμμίζει ότι είναι «συγκεκριμένοι». Και αναφέρει το ξεκάθαρο όραμα και τη στρατηγική, την αποτελεσματική επικοινωνία, τη γρήγορη λήψη αποφάσεων, την προσήλωση και δέσμευση στην επίτευξη υψηλών στόχων, την επιμονή στην επιχειρηματική ηθική, την παροχή κινήτρων και τη συστηματική ανάπτυξη και ενίσχυση των στελεχών του ομίλου. «Σε αυτά, θα προσέθετα και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τους ανθρώπους μας, που είναι η αποφασιστικότητα, η συνέπεια, η αξιοπιστία, η σκληρή δουλειά, η αυτοπεποίθηση και η καινοτομία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι όλοι μας συντονιζόμαστε και εμπνεόμαστε από το όραμα της ICAP. Η εξασφάλιση της δέσμευσης της ευρύτερης διοικητικής ομάδας στο όραμα της επιχείρησης είναι αυτή που έκανε δυνατή την υλοποίηση ριζοσπαστικών αλλαγών και την επίτευξη δύσκολων στόχων. Αλλωστε, το όραμά μας είναι να είμαστε ο πιο πετυχημένος όμιλος υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και η πρώτη επιλογή τους, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις σε πολλούς τομείς», υπογραμμίζει με έμφαση ο κ. Κωνσταντέλλος.

Βραβείο

Οπως είναι γνωστό, στην ICAP έχει απονεμηθεί το βραβείο της KPMG για την Ανάπτυξη Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού. Επίσης, ο Τομέας Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ICAP Group –περιλαμβάνει τις μονάδες Management Consulting και People Solutions– έχει πιστοποιηθεί με το πρότυπο International Investοrs in People που εστιάζει στο Ανθρώπινο Δυναμικό και βοηθάει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσα από βέλτιστες πρακτικές διοίκησης των ανθρώπων τους. «Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι όλα όσα έχουμε επιτύχει, πραγματοποιήθηκαν χάρη στους ανθρώπους μας, οι οποίοι με μεράκι, πίστη, τόλμη, καινοτομία, ομαδικότητα και εργατικότητα, εκφράζουν την καρδιά του οργανισμού και αποτελούν την κινητήρια δύναμη για τις μελλοντικές μας κατακτήσεις. Σε όλους τους συνάδελφους μου λοιπόν, ένα μεγάλο “ευχαριστώ” για τη συνεισφορά τους και τα όσα πρεσβεύουν για το μέλλον του οργανισμού».

Με συνεχή επένδυση στους ανθρώπους και στην τεχνολογία και με υποδομές υψηλών προδιαγραφών, όχι μόνο αντιμετώπισε τις συνεχείς προκλήσεις «των πέτρινων χρόνων της κρίσης», αλλά προσδιορίζει και τους στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης του ομίλου, όπως αναδεικνύονται διαχρονικά. Συγκεκριμένα, είναι η «ισχυρή κερδοφόρα ανάπτυξη» με ορίζοντα το 2016, η «μετεξέλιξη σε πολυσχιδή όμιλο» με περαιτέρω διεύθυνση υπηρεσιών και επέκταση δραστηριοτήτων και η «γεωγραφική εξάπλωση» με την ενδυνάμωση των θυγατρικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Στόχος μας επίσης είναι να αναβαθμίζουμε διαρκώς τις υπηρεσίες μας, προκειμένου να ανταποκρινόμαστε στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς και των πελατών, αλλά και να διαφοροποιούμαστε από τον ανταγωνισμό σε όλα τα επίπεδα».

Αποτελέσματα

Αναφέρει τα σημαντικά αποτελέσματα που έχει αποδώσει έως σήμερα η δέσμευση και η προσήλωση στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων και προσθέτει ότι «είναι άλλωστε πλήρως συνυφασμένα με το “μότο” που με εκφράζει: “δούλεψε σκληρά και απόλαυσε τη χαρά της δημιουργίας και της διάκρισης”. Προσωπικά λοιπόν, νιώθω ευτυχής και υπερήφανος που μέσα από μια ιδιαιτέρως αναπτυξιακή διαδρομή τα τελευταία επτά χρόνια, συνεργάζομαι με εξαιρετικούς συναδέλφους, μετασχηματίζοντας μια παραδοσιακή εταιρεία σε έναν μεγάλο σύγχρονο όμιλο εταιρειών, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας μας».

Ορισμένες υπηρεσίες που εξαίρουν την ICAP για την πρόσφορα της στην υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι μοναδικές στην Ελλάδα, όπως για την προστασία της ρευστότητας και αειφορίας, που αποτελεί άμεση προτεραιότητα για όλες τις εταιρείες σήμερα. Για παράδειγμα, το πρωτοποριακό πρόγραμμα Trade Exchange, ένα «καθημερινό εργαλείο» που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, αριθμεί περί τα 100 μέλη-εταιρείες και πληθώρα στοιχείων συναλλακτικής συμπεριφοράς. Είναι επίσης τα συνέδρια για τη Διαχείριση Πιστωτικού Κίνδυνου (Credit Risk Management), ένας θεσμός που στις πρώτες έξι διοργανώσεις στην Ελλάδα προσέφερε πρακτική γνώση σε περισσότερα από 2.300 ανώτατα στελέχη οικονομικών, διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου και άλλων διευθύνσεων. Διεξάγονται επίσης και σε χώρες εκτός Ελλάδος, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία. Επιπροσθέτως, μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΚΥΚΛΟΣ, συμβάλλει στη διαχείριση απαιτήσεων των πελατών της – τόσο από άτομα όσο και από επιχειρήσεις.

Να μπουν οι βάσεις για την ανάπτυξη

Υποδειγματικά επιτυχής, λοιπόν, η πενηντάχρονη πορεία της ICAP – και αισιόδοξη σαν ένα ανθοφόρο δέντρο μέσα σε ένα μελαγχολικό δάσος, που μοιάζει με το τοπίο της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο η επανεκκίνησή της «ύστερα από την τόσο βαθιά εξαετή ύφεση που υποβάθμισε δραματικά το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων» αποτελεί για τον κ. Κωνσταντέλλο «ιστορική ευκαιρία για να βάλουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη του αύριο. Χρειάζεται όμως εθνική συνεννόηση». Απερίφραστα δηλώνει ότι «δεν μπορούν να περιμένουν» οι διαρθρωτικές αλλαγές για το ευρύτερο και μακροχρόνιο συμφέρον, οι αποκρατικοποιήσεις, η γρήγορη αξιοποίηση με κάθε μέσον της δημόσιας περιουσίας, ο περιορισμός της κρατικής σπατάλης, η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και η απελευθέρωση πολλών αγορών. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να ενθαρρυνθούν οι νέοι επιχειρηματίες και να υποστηριχθεί η έναρξη νέων επιχειρήσεων. «Για να βγει η χώρα από τη στενωπό της κρίσης, θα πρέπει να επενδύσει στο μέλλον της, αξιοποιώντας το δυναμικό των νέων ανθρώπων. Ενισχύοντας τους νέους επιχειρηματίες και χρηματοδοτώντας τις καινοτομίες. Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου», καταλήγει ο κ. Κωνσταντέλλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT