Σε 21 πόλεις της Ελλάδας η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα»

Σε 21 πόλεις της Ελλάδας η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο και αν προσπαθούμε να αποφεύγουμε να αναφερόμαστε σε μακάβριες στατιστικές –όπως αυτή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που λέει ότι στις ηλικίες μεταξύ 15 και 29 ετών η πρώτη αιτία θανάτου είναι τα τροχαία ατυχήματα, το 24% των οποίων οφείλεται σε μέθη–, είναι, ωστόσο, ένας χρήσιμος συνειρμός που μεγιστοποιεί την αξία συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, όπως αυτής του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» που διοργάνωσε για όγδοη συνεχή χρονιά την «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» σε 32 χώρους διασκέδασης και σε 21 πόλεις της Ελλάδας. Με τη βοήθεια 500 εθελοντών του, κινητοποίησαν περίπου 2.525 νέους οι οποίοι και φόρεσαν το αναγνωριστικό βραχιολάκι – που σημαίνει δέσμευση να μην πιουν και να οδηγήσουν. Η συγκεκριμένη εκδήλωση –που έγινε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 ταυτόχρονα σε 28 χώρες της Ευρώπης– πραγματοποιήθηκε χάρη στη συμβολή της Τροχαίας που διέθεσε τα αλκοολόμετρα, υποστηρίχθηκε, ωστόσο, ουσιαστικά από την Ενωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) και από την General Mills, την ΕΛΑΪΣ-Unilever, τον Σοροπτιμιστικο Ομιλο Ψυχικού και τα καταστήματα Unity by Haris Ragavis.

Την προσπάθεια στήριξε και ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Παπαδόπουλος, που επισκέφθηκε την Κοζάνη και συμμετείχε εθελοντικά σε αλκοτέστ κατά τη βραδινή έξοδό του. Από τους συμμετέχοντες, το 56% προέβη σε φιλικό αλκοτέστ και από αυτούς την υπόσχεση να μείνουν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,25 που ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας κράτησε το 76%. Δηλαδή, ο ένας στους τέσσερις οδηγούς που μετρήθηκαν ήταν πάνω από το όριο. Σημειώνεται ότι για τους επαγγελματίες, τους νέους οδηγούς και τους δικυκλιστές, το όριο είναι 0,10. Εκφράστηκε, ωστόσο, η διαπίστωση ότι οι πολίτες, ιδιαίτερα στα κέντρα μεγάλων πόλεων, αλλάζουν τις συνήθειές τους σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση και αρχίζουν να υιοθετούν υγιείς συμπεριφορές – όπως να μην παίρνουν το όχημά τους κατά την έξοδο για διασκέδαση είτε να εφαρμόζουν το «όλοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει. Είναι ο οδηγός της παρέας». Σημειώνεται ότι για να αναγνωρισθεί ο «οδηγός της παρέας» και εφόσον έχει αποδεχθεί τον τίτλο, οι εθελοντές που βρίσκονται έξω από τα νυχτερινά κέντρα κατά την ετήσια αυτή εκδήλωση του ζητούν κατά την έξοδό του να κάνει εθελοντικά αλκοτέστ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή