Βαριές «καμπάνες» ετοιμάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Βαριές «καμπάνες» ετοιμάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις αποφάσεις μείζονος σημασίας για τη λειτουργία της αγοράς, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν τον εγχώριο –και όχι μόνο– επιχειρηματικό χάρτη αναμένονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού το αμέσως προσεχές διάστημα. Οι σημαντικές παραβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις σχετικές εισηγήσεις της ανεξάρτητης αρχής, προοιωνίζονται βαριά πρόστιμα στις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Πρόκειται για τις αποφάσεις που αφορούν τη φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline, την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και την εταιρεία Γερμανός, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι άνθρωποι της ανεξάρτητης αρχής και στην έναρξη στις 26 Ιανουαρίου 2015 της ακροαματικής διαδικασίας για την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η Colgate-Palmolive Hellas. Κι αυτό διότι πέρα από τις όποιες αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές διαπιστωθούν ή όχι, τόσο στην περίπτωση της GlaxoSmithKline όσο και σε αυτήν της Cοlgate αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν κλητευθεί και οι μητρικές εταιρείες, πρακτική που σπανίζει στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού.

Η υπόθεση της GlaxoSmithKline, μια υπόθεση από το παρελθόν, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα είναι η πρώτη απόφαση που θα εκδοθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης από εθνική αρχή ανταγωνισμού μετά τον ορισμό των συνήθων κριτηρίων από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην ουσία δηλαδή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έρθει να αποδεχθεί ή να απορρίψει τα συνήθη όρια που τίθενται στις παραγγελίες των φαρμακαποθηκών από τις φαρμακοβιομηχανίες. Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί της συγκεκριμένης υπόθεσης υποστήριζε ότι τόσο η GlaxoSmithKline ΑΕΒΕ όσο και η μητρική της GalxoSmithKline Plc. καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά των αντιημικρανικών φαρμάκων αρνούμενες να ικανοποιήσουν τις παραγγελίες των φαρμακαποθηκών για συγκεκριμένο σκεύασμα έτσι ώστε να απαγορεύσουν τις παράλληλες εξαγωγές.

Μια άλλη υπόθεση, επίσης από το παρελθόν, είναι αυτή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, απόφαση η οποία αποκτά άλλη σημασία μετά τις πρόσφατες επιχειρηματικές εξελίξεις (συγχώνευση της Μύθος με τη Φιξ) στην αγορά της μπίρας. Η εταιρεία, ως γνωστόν, κατηγορείται για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά επί σειρά ετών, κατάχρηση η οποία εκδηλωνόταν κυρίως μέσω της επιβολής όρων αποκλειστικής προμήθειας τόσο σε αλυσίδες λιανικής και στην εστίαση όσο και στους χονδρεμπόρους.

Πολύ πιο σύντομα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση σχετικά με το εάν η γνωστή αλυσίδα «Γερμανός» καθόριζε τις τιμές από το 1990 έως το 2013 στο δίκτυο των καταστημάτων που λειτουργούσαν με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising). Επίσης, βάσει της σχετικής εισήγησης της ανεξάρτητης αρχής από τον έλεγχο είχε διαπιστωθεί ότι η εταιρεία είχε υποχρεώσει τους δικαιοδόχους να προμηθεύονται αποκλειστικά τα προϊόντα από την ίδια, περιορίζοντας τις προμήθειες μεταξύ τους. Υπενθυμίζεται ότι στους δικαιοπαρόχους επιτρέπεται να δίνουν στους δικαιοδόχους μόνο ενδεικτικές τιμές ή ακόμη και μέγιστες τιμές μεταπώλησης, υπό την απαραίτητη όμως προϋπόθεση ότι οι παραπάνω τιμές δεν ισοδυναμούν με πάγιες ή ελάχιστες τιμές μεταπώλησης.

Μια υπόθεση η οποία επίσης ξεκινά από παλιά και αφορά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και συγκεκριμένα απορρυπαντικά και καλλυντικά είναι αυτή της Colgate-Palmolive. Η εταιρεία ελέγχεται για το εάν στις συμβάσεις της με τις χονδρεμπορικές και λιανεμπορικές αλυσίδες είχε περιλάβει ρήτρα απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2009 όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε έρευνα για τον κλάδο των απορρυπαντικών και ύστερα από τα στοιχεία και τις καταθέσεις των μαρτύρων που συγκέντρωσε, αποφάσισε να επεκτείνει την έρευνα και στα λοιπά προϊόντα της εταιρείας. Στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Ολομέλειας της αρχής έχουν κληθεί να καταθέσουν και εκπρόσωποι της αμερικανικής μητρικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή