Lamda: H σύμβαση για το Ελληνικό έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Lamda: H σύμβαση για το Ελληνικό έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στις εξαγγελίες του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη έδωσε χθες με δηκτική ανακοίνωσή της η διοίκηση της Lamda Development, αναφορικά με το ζήτημα του Ελληνικού. Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ότι η σύμβαση πώλησης του Ελληνικού είναι σκανδαλώδης, ενώ τα σχέδια για την αξιοποίησή του είναι ακραία αντιπεριβαλλοντικά και ξεκαθάρισε ότι θα επανεξεταστεί με πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να ακυρωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Lamda Development επισήμανε ότι η σύμβαση υπεγράφη έπειτα από την αμετάκλητη απόφαση-έγκριση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε πλήρως». Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι «οι δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη επιφέρουν επίσης την ενοχοποίηση μιας εισηγμένης στο ελληνικό χρηματιστήριο εταιρείας, της Lamda Development, που εργάσθηκε με απόλυτο σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία και στο πλαίσιο μιας διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διαμορφώσει ένα σύγχρονο επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας». Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα του αποθαρρυντικού μηνύματος που εκπέμπεται προς μακροπρόθεσμους διεθνείς επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν της Lamda Development, στην επένδυση για την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, συμμετέχουν επίσης η μεγαλύτερη μη κρατική εταιρεία της Κίνας, η Fosun, και το κρατικό επενδυτικό fund του Αμπου Ντάμπι, Al Maabar. Οσον αφορά το ζήτημα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη σχετική επένδυση, η ανακοίνωση της εισηγμένης στέκεται στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως (περίπου 2.000 στρέμματα), που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, «έπειτα από 13 χρόνια πλήρους εγκατάλειψης, μόλυνσης του περιβάλλοντος και του υπεδάφους, εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου και πληθώρα παράνομων χρήσεων».

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι και η κατάληξη της ανακοίνωσης της Lamda Development, όπου τονίζεται η ανάγκη συζήτησης και διαβούλευσης από την πλευρά της νέας κυβέρνησης, αντί για μονομερείς τοποθετήσεις. Πάντως, επισημαίνεται ότι θα επιδιωχθεί διάλογος και γόνιμη συνεννόηση με το Δημόσιο αναφορικά με το έργο του Ελληνικού. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι μέχρι στιγμής χειρισμοί και εκατέρωθεν δηλώσεις δεν αφήνουν ιδιαίτερο περιθώριο για εύρεση κοινού τόπου.

Αξιο αναφοράς είναι επίσης και το γεγονός ότι ήδη το ζήτημα του Ελληνικού διερευνάται από τον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς, Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος εξετάζει το αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου κατά την υπογραφή της σύμβασης. Ο κ. Δραγάτσης έχει διορίσει και ειδικό πραγματογνώμονα, που θα αποτιμήσει την αξία της έκτασης, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Υπενθυμίζεται ότι το καθαρό τίμημα της μεταβίβασης ανήλθε σε 915 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε πρόσφατη έκθεσή του, έκανε λόγο για αξία της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή