Αλλαγή φρουράς στη διοίκηση των ΕΛΠΕ

Αλλαγή φρουράς στη διοίκηση των ΕΛΠΕ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, χημικός μηχανικός, στέλεχος των ΕΛΠΕ, και ο κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, καθηγητής Οικονομικών που έχει διατελέσει στέλεχος του δημόσιου (ΔΕΗ, ΟΑΕΕ, κ.ά.) και του ιδιωτικού τομέα (ΣΚΑΪ, Alpha, Polis, κ.ά.), αναλαμβάνουν τη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Με απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ), Παναγιώτης Λαφαζάνης, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, ο κ. Τσοτσορός αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου αντικαθιστώντας τον κ. Γιάννη Παπαθανασίου και ο κ. Στεργιούλης καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, αντικαθιστώντας τον κ. Γιάννη Κωστόπουλο.

Με την ίδια απόφαση που κοινοποιήθηκε χθες στα ΕΛΠΕ, το Ελληνικό Δημόσιο ορίζει, επίσης, ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου τους κ. Γεώργιο Γρηγορίου, Στρατή Ζαφείρη, Ανδρέα Σιάμισιη, Σωτήρη Κοντονάσιο και Γεώργιο Μαλόγλου. «Με την παρούσα, σας γνωρίζουμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με το άρθρο 20 του καταστατικού της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., διορίζει ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής τα παρακάτω πρόσωπα», αναφέρει η απόφαση των συναρμόδιων υπουργών παραθέτοντας τα ονόματα, και συμπληρώνει ότι «εκφράζει την επιθυμία όπως ο Ευστάθιος Τσοτσορός εκλεγεί ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και ο Γρηγόριος Στεργιούλης εκλεγεί ως διευθύνων σύμβουλος αυτής».

Από τα συνολικά 11 μέλη του δ.σ. των ΕΛΠΕ, τα 5 διορίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο που ελέγχει το 35% των μετοχών, τα δύο από την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.Α. του ομίλου Λάτση που ελέγχει το 42% των μετοχών, δύο μέλη προέρχονται από τους μετόχους μειοψηφίας και δύο εκπροσωπούν τους εργαζομένους. Με τις αλλαγές που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο ΠΑΠΕΝ, εφαρμόζεται για πρώτη φορά η συμφωνία Δημοσίου – Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.Α. για τη συγχώνευση Πετρόλα – ΕΛΠΕ –μετά την παρέλευση της μεταβατικής περιόδου το 2003– σε ό,τι αφορά τις επιλογές προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Ετσι σπάει η προηγούμενη παράδοση μιας «άτυπης» συμφωνίας που προέβλεπε την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου από τον όμιλο Λάτση, όπως έγινε με τον κ. Γιάννη Κωστόπουλο, και του προέδρου από το Ελληνικό Δημόσιο. Τόσο από πλευράς του υπουργείου, πάντως, όσο και από πλευράς των ΕΛΠΕ, αυτό που μεταφερόταν χθες ήταν ότι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ Δημοσίου και ομίλου Λάτση για τις αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή