Αντισταθμιστικά έργα ζητεί από την κοινοπραξία TAP η κυβέρνηση

Αντισταθμιστικά έργα ζητεί από την κοινοπραξία TAP η κυβέρνηση

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα αιτήματα για αντισταθμιστικά οφέλη και ενίσχυση της συμμετοχής ελληνικών εταιρειών στα έργα κατασκευής του TΑΡ επαναφέρει το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ την ίδια περίοδο οι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας αναζητούν Ευρωπαίους συνεταίρους για να διασφαλίσουν μερίδιο στις εργολαβίες του αγωγού. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο κ. Λαφαζάνης με το επιτελείο του «ξεσκονίζουν» αυτή την περίοδο τη σύμβαση διέλευσης της κοινοπραξίας TΑΡ με το ελληνικό Δημόσιο για να στηρίξουν τα σχετικά αιτήματα. Ενδεικτική επ’ αυτού είναι η αναφορά του υπουργού στην επιστολή που απέστειλε στις 7 Μαΐου στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της κοινοπραξίας του ΤΑΡ κ. Τζ. Ατριλ, με αίτημα την ενίσχυση της συμμετοχής ελληνικών εταιρειών στην κατασκευή του αγωγού. Ο κ. Λαφαζάνης παραπέμπει στη σύμβαση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε φυσικό να σεβαστείτε τα όσα συνομολογήσαμε στο άρθρο 8 της σύμβασης σύμφωνα με το οποίο: “…ο Επενδυτής του Εργου θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κανόνες, οι διαδικασίες και τα κριτήρια αξιολόγησης και καταλληλότητας (συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών απαιτήσεων) που εφαρμόζει στις διαδικασίες ανάθεσης που διεξάγει για τον σκοπό των δραστηριοτήτων του Εργου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με την κατασκευή και τον εφοδιασμό των υλικών για τις ελληνικές εγκαταστάσεις, ενθαρρύνουν τη χρήση ελληνικών εταιρειών και εργατικού δυναμικού σε όλο το εύρος της αλυσίδας εφοδιασμού του Εργου με το να διασφαλίζει ότι δεν υφίσταται καμία διάκριση κατά των ελληνικών εταιρειών…”».

Χθες, ο κ. Λαφαζάνης επανέφερε το θέμα των αντισταθμιστικών για το ελληνικό Δημόσιο από τη διέλευση του αγωγού, που διατύπωσε για πρώτη φορά κατά το ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν τον Φεβρουάριο. Το αίτημα διατυπώθηκε αυτή τη φορά στον διευθύνοντα σύμβουλο της βελγικής εταιρείας Fluxys -συμμετέχει με ποσοστό 19% στην κοινοπραξία του TΑΡ- κ. Βάλτερ Πιράερ με τον οποίο συναντήθηκε χθες ο κ. Λαφαζάνης παρουσία και του πρέσβη του Βελγίου στην Αθήνα, Mαρκ Βαν Ντέρικ. O αρμόδιος υπουργός εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον αγωγό TΑΡ, επισημαίνοντας παράλληλα στον κ.Πιράερ ότι η σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μονομερής και δεν εξασφάλιζε κανένα όφελος για τη χώρα, πέρα από την ίδια τη διέλευση του αγωγού από το έδαφός της. Σε αυτή την κατεύθυνση υπογράμμισε στον κ. Πιράερ ότι έχει ζητήσει από τη διοίκηση του TΑΡ να υπάρξει το συντομότερο μια ουσιαστική συζήτηση επί των αιτημάτων που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη να υπάρξουν «εύλογα αντισταθμιστικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο από τη διέλευση του αγωγού» και ζήτησε να εξεταστούν τροποποιήσεις στην χάραξη του Tap, όπου υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και «εύλογες και δίκαιες αποζημιώσεις των αγροτών στα σημεία διέλευσης του αγωγού όπως προβλέπονται στο σχέδιο Αποκατάστασης Διαβίωσης που θα συναφθεί μεταξύ των δύο μερών». Ο διευθύνων σύμβουλος της βελγικής εταιρείας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τόνισε ότι θα συνδράμει στο αίτημα του υπουργού προκειμένου να υπάρξει μια άμεση συζήτηση με τη διοίκηση του TΑΡ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή