Η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια είναι διασφαλισμένη

Η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια είναι διασφαλισμένη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβεβαιώσεις προς όλους τους καταναλωτές, ότι η τροφοδοσία τους με ηλεκτρική ενέργεια είναι διασφαλισμένη και δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας έδωσε με ανακοίνωσή της η ΡΑΕ. Σε αντίστοιχες διαβεβαιώσεις προέβησαν τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης όσο και ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ωστόσο, αυτοί που γνωρίζουν, εκτιμούν ότι πιθανή παρατεταμένη παράταση της «τραπεζικής αργίας» θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ και των ιδιωτών, με αποτέλεσμα να προκύψουν προβλήματα επάρκειας παρά την υπερεπάρκεια ισχύος και τα ιδιαίτερα για την εποχή χαμηλά επίπεδα ζήτησης. Την εκτίμηση αυτή συνδέουν κυρίως με την περιορισμένη εισπραξιμότητα της επιχείρησης η οποία έχει επιδεινωθεί μετά το κλείσιμο των τραπεζών και αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Σε περίπτωση που οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές πάνω από ένα μήνα, η ΔΕΗ είναι αμφίβολο εάν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά και τον ΑΔΜΗΕ προς τον οποίο ήδη υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, όπως και τον ΛΑΓΗΕ με αποτέλεσμα να δυσκολέψουν αλυσιδωτά οι πληρωμές προς τους ιδιώτες παραγωγούς και τη ΔΕΠΑ. Μια τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει αδύνατη τη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου και το σύστημα θα πρέπει να στηριχτεί αποκλειστικά στη λιγνιτική παραγωγή, τις ΑΠΕ, τα υδροηλεκτρικά και τις εισαγωγές, οι οποίες όμως ήδη από την περασμένη Κυριακή μειώθηκαν σε ποσοστό 50%, εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμών στο εξωτερικό. Ακόμη όμως και η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, τονίζουν παράγοντες που γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση της επιχείρησης, δεν μπορεί να είναι πλήρως διασφαλισμένη σε αυτές τις συνθήκες γιατί θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα εργολάβων να προμηθευτούν καύσιμο για την εξόρυξη και την μεταφορά του λιγνίτη. Οι ίδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν να υπάρξουν αυξημένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των νησιών την τρέχουσα θερινή περίοδο, κρίνοντας ανεπαρκή τα αποθέματα καυσίμων 90 ημερών που η ΔΕΗ διατηρεί υποχρεωτικά εκ του νόμου για τη λειτουργία των πετρελαϊκών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Αυτή τη στιγμή, η ζήτηση καλύπτεται κατά βάση από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που λειτουργούν σε full capacity, τη μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, την παραγωγή από ΑΠΕ που είναι αυξημένη λόγω των φωτοβολταϊκών, ενώ γίνεται και λελογισμένη χρήση των υδροηλεκτρικών. Από τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου σε λειτουργία μπαίνει τις τελευταίες ημέρες μόνο η μονάδα της Elpedison στη Βοιωτία. Το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας εμφανίζει από την Κυριακή αυξημένες εξαγωγές, καθώς όλοι οι χονδρέμποροι κατευθύνουν τις προγραμματισμένες για την Ελλάδα αγορές στην Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή