Τρεις προσφορές για τα κοιτάσματα πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη

Τρεις προσφορές για τα κοιτάσματα πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις προσφορές κατατέθηκαν στον διαγωνισμό για την παραχώρηση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις 20 περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, που έληξε χθες, τα capital controls όμως δεν επιτρέπουν να γίνουν γνωστά τα ονόματα των εταιρειών και οι περιοχές για τις οποίες ενδιαφέρονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές δεν μπορούν να αποσφραγιστούν γιατί οι επενδυτές δεν μπόρεσαν να καταθέσουν την απαιτούμενη από την προκήρυξη εγγυητική επιστολή ύψους 100.000 ευρώ για κάθε προσφορά και αυτό γιατί η προκήρυξη ορίζει ρητώς ότι η εγγυητική θα πρέπει να είναι είτε από ελληνική τράπεζα είτε από τράπεζα του εξωτερικού που έχει παράρτημα στην Αθήνα. Προκειμένου να προσπελαστεί το νομικό αυτό θέμα, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε η αποσφράγιση των προσφορών να γίνει 10 εργάσιμες μετά το άνοιγμα των τραπεζών. Αυτός είναι ο λόγος που το μοναδικό στοιχείο για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που δημοσιοποίησε χθες το ΥΠΑΠΕΝ είναι ότι κατατέθηκαν τρεις προσφορές.

Οπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του, «οι αιτούμενες περιοχές στις οποίες αναφέρονται οι προσφορές, όπως και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, θα ανακοινωθούν μετά την αποσφράγιση των προσφορών», χωρίς να αναφέρει πότε θα γίνει η αποσφράγιση. «Κατατέθηκαν συνολικά τρεις προσφορές, γεγονός το οποίο μπορεί να εκτιμηθεί ως ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια της χώρας για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕΝ. Οι αιτούντες που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια, σύμφωνα με το υπουργείο, θα κληθούν σε διαπραγμάτευση στη βάση των προσφερόμενων ανταγωνιστικών στοιχείων και θα ακολουθήσει η σύναψη σύμβασης παραχώρησης για κάθε περιοχή, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον προκηρυχθέντα διεθνή διαγωνισμό. Βασική μας κατεύθυνση, τονίζει το ΥΠΑΠΕΝ, αποτελεί η ενίσχυση της αξιοποίησης του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με σύνεση, διαφάνεια και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και με στόχο τη μεγιστοποίηση του αναπτυξιακού και κοινωνικού οφέλους.

Προσφορά στον διαγωνισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσαν τα ΕΛΠΕ από κοινού με μεγάλη πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία, το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό. Ως πιθανότερος εταίρος των ΕΛΠΕ εμφανίζεται η γαλλική Total, η οποία δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της για την περιοχή του Ιονίου με την έναρξη των σεισμικών δεδομένων από την GPS, από την οποία και εξαγόρασε το πλήρες πακέτο σεισμικών δεδομένων. Πιθανή θεωρείται η συμμετοχή στην κοινοπραξία των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Εdison, η οποία αποτελεί στρατηγικό εταίρο του ελληνικού ομίλου και στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, είναι και εταίρος της ΔΕΠΑ στον αγωγό φυσικού αερίου IGB (διασύνδεση με Βουλγαρία) όπως και στον ελληνο-ιταλικό αγωγό. Με την αποσφράγιση των προσφορών θα φανεί εάν οι τρεις προσφορές που κατατέθηκαν προέρχονται από μία κοινοπραξία για τρία διαφορετικά οικόπεδα ή από περισσότερους επενδυτές. Το πιθανότερο, πάντως, είναι να πρόκειται για μια κοινοπραξία που έχει υποβάλει τρεις προσφορές για τρία διαφορετικά οικόπεδα, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις, αφού σεισμικά δεδομένα έχει γίνει γνωστό ότι εκτός της Total και των ΕΛΠΕ έχει εξαγοράσει και η αμερικανική πολυεθνική Exxon Mobil, το ενδιαφέρον της οποίας επικεντρώνεται στην περιοχή της Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή