Αύξηση της ρευστότητας μέσω του ELA ζητεί από την ΕΚΤ ο ΣΕΒ

Αύξηση της ρευστότητας μέσω του ELA ζητεί από την ΕΚΤ ο ΣΕΒ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για αύξηση της χορήγησης ρευστότητας (ELA) στο τραπεζικό σύστημα και μερική άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να αποτραπεί η απειλή κατάρρευσης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, απευθύνει ο ΣΕΒ. Η παρέμβαση εντάσσεται στο πλαίσιο της «εκστρατείας» -όπως δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας- που έχει αναλάβει ο ΣΕΒ για τη διάσωση της λειτουργίας των επιχειρήσεων που απειλείται από τη βίαιη διακοπή των συναλλαγών. Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η παρέμβαση την περασμένη εβδομάδα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στον οποίο μεταφέρθηκε το αίτημα και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι δυνατότητες του κ. Στουρνάρα ωστόσο φαίνεται να είναι περιορισμένες, δεδομένης της καχυποψίας που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για οποιαδήποτε αλλαγή που μπορεί να επηρεάσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Αυτό που φοβούνται είναι οι «τρύπες» που μπορεί να δημιουργηθούν και να φύγουν κεφάλαια είτε προς το εξωτερικό είτε εκτός τραπεζικού συστήματος, τη στιγμή που η ΕΚΤ το χρηματοδοτεί κάθε εβδομάδα με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό και, όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, ελέγχεται εξονυχιστικά κάθε πρόταση από την Αθήνα για αλλαγές στο καθεστώς των capital controls, ενώ καθημερινά πραγματοποιείται τουλάχιστον μία τηλεδιάσκεψη μεταξύ τεχνικών κλιμακίων της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εάν χρειαστεί και σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων.

Η διοίκηση του ΣΕΒ κρίνει ότι είναι απαραίτητο να αντιληφθούν στην Ευρώπη το πρόβλημα που δημιουργείται για τις επιχειρήσεις και σε αυτό το πλαίσιο η διοίκηση του ΣΕΒ έχει αποφασίσει να εντείνει τις πιέσεις της με επισκέψεις εάν χρειαστεί τόσο στη Φρανκφούρτη όσο και στις Βρυξέλλες.

«Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και των εισαγωγών αποτελεί το “κλειδί” για την ανακοπή της ραγδαίας ύφεσης στην οποία βαδίζει η ελληνική οικονομία», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας και προειδοποιεί για «ανυπολόγιστες συνέπειες στον τζίρο των επιχειρήσεων και στην απασχόληση μέσα στο επόμενο τρίμηνο» σε αντίθετη περίπτωση.

Ο κ. Φέσσας διαπιστώνει ότι η οικονομία παρά το καθεστώς της βίαιης διακοπής των συναλλαγών αντιστέκεται και δεν έχει χάσει ακόμη την κανονικότητά της. «Υπάρχει ένα όριο όμως που μπορεί να αντέξει κανείς και καλό είναι να μην το αγγίξουμε», τονίζει μεταφέροντας την προσωπική του ανησυχία ως επιχειρηματίας με δραστηριότητες σε μια σειρά από κλάδους και κυρίως ως πρόεδρος του συνδέσμου που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες επιχειρήσεις που, λόγω ακριβώς αυτών των χαρακτηριστικών, εμφανίζουν και τις μεγαλύτερες αντιστάσεις.

Ο κ. Φέσσας εκτιμά ότι το Grexit δεν έχει βγει ακόμη από το τραπέζι και ότι «θα πρέπει πάση θυσία και με όλες μας τις δυνάμεις να το αποκλείσουμε». Τάσσεται, τέλος, κατά της μετεγκατάστασης ή και της μεταφοράς έδρας των επιχειρήσεων σε άλλες χώρες. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα. Θα είναι πραγματικά έγκλημα», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή