Διπλό χτύπημα στις ελληνικές εξαγωγές

Διπλό χτύπημα στις ελληνικές εξαγωγές

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φθορές, ακόμη και πριν από την επιβολή των capital controls, έχει υποστεί μία από τις λιγοστές «σανίδες σωτηρίας» της ελληνικής οικονομίας, εν προκειμένω οι εξαγωγές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι ελληνικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 2,2% το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2014, κάμψη η οποία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της αξίας των εξαγωγών πετρελαιοειδών. Η μείωση στο σύνολο του έτους αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, καθώς από τον Ιούλιο κι έπειτα, οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων δυσχέραναν σημαντικά την εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Ηδη, στο επτάμηνο η υποχώρηση των εξαγωγών, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), είναι 2,7%.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν, ήδη από τις 5 Μαΐου, οπότε δημοσιοποίησε τις εαρινές προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας της Ε.Ε. είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμηση για την εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών σε σύγκριση με τις χειμερινές προβλέψεις (5 Φεβρουαρίου 2015). Ειδικότερα, στις εαρινές προβλέψεις της η Κομισιόν εκτιμούσε ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν το 2015 κατά 4,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6% σε σύγκριση με το 2014. Για να αντιληφθεί κανείς την επίπτωση στο σύνολο της οικονομίας, αρκεί να λάβει υπόψη του ότι απώλεια 1,5 ποσοστιαίας μονάδας από το εξωτερικό εμπόριο της χώρας υπολογίζεται ότι προκαλεί απώλεια μισής ποσοστιαίας μονάδας από τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της χώρας. Πέραν των επιπτώσεων που έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν στο εξαγωγικό εμπόριο της χώρας τα capital controls, επιπτώσεις που θα φανούν και τους επόμενους μήνες, ο χάρτης των ελληνικών εξαγωγών επηρεάζεται δραστικά και από την κάμψη των τιμών και των εξαγωγών των πετρελαιοειδών. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών κατά 13,3% στο α΄ εξάμηνο του 2015 προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μείωση κατά 15,3% προς τις τρίτες χώρες. Ως αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών, το μερίδιο στη συνολική αξία εξαγωγών προς τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. διαμορφώνεται σε 52,95%, έναντι ποσοστού 48,05% των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες. Το 2014 τα μερίδια ήταν 45,68% και 54,32% αντιστοίχως. Εάν εξαιρεθούν οι εξαγωγές των πετρελαιοειδών, τότε το μερίδιο των εξαγωγών προς την Ε.Ε. εκτοξεύεται στο 75% και των τρίτων χωρών υποχωρεί στο 25%.

Η επίδραση των εξαγωγών των πετρελαιοειδών αποτελεί την κύρια αιτία για τις σημαντικές ανακατατάξεις στον κατάλογο των κυριότερων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα. Η Τουρκία από την πρώτη θέση στην οποία βρισκόταν το α΄ εξάμηνο του 2014 υποχώρησε στην τρίτη θέση και η Βουλγαρία στην πέμπτη θέση από την τέταρτη πέρυσι. Στην πρώτη θέση βρέθηκε μετά το α΄ εξάμηνο η Ιταλία από τη δεύτερη θέση πέρυσι, εξέλιξη η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον υπερτριπλασιασμό των εξαγωγών ελαιολάδου. Θετική εξέλιξη είναι η αύξηση των εξαγωγών προς ΗΠΑ (κατά 58,5%) με συνέπεια να ανεβεί στην 6η από τη 10η θέση πέρυσι.

Καινούργιες είσοδοι στη λίστα των 100 κορυφαίων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα είναι η Λιβερία (50ή θέση), οι Μπαχάμες (71η θέση), η Αντίγκουα (81η θέση), η Ακτή Ελεφαντοστού (90ή θέση) και οι Βερμούδες (98η θέση).

Σε ό,τι αφορά τα εξαγόμενα προϊόντα, τα πετρελαιοειδή παραμένουν, παρά την υποχώρηση κατά 26,1% στην πρώτη θέση. Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος του ελαιολάδου στην 3η θέση (από τη 14η πέρυσι), καθώς και των μηχανών αυτόματης επεξεργασίας προϊόντων (υπολογιστές, κινητά, ταμπλέτες κ.ά.) στην 8η θέση από τη 12η πέρυσι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT