Από τα 600 στεγαστικά δάνεια την ημέρα στα… 6

Από τα 600 στεγαστικά δάνεια την ημέρα στα… 6

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ζήτηση για νέα δάνεια στη λιανική τραπεζική έχει σχεδόν παγώσει, με ελάχιστες εξαιρέσεις νέων δανείων που μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» επιτελικό στέλεχος συστημικής τράπεζας, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στις εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και γενικότερα στις χορηγήσεις νέων δανείων. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ», το δεύτερο τρίμηνο του έτους και συγκεκριμένα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων στην εγχώρια τραπεζική αγορά ανήλθαν σε 80 εκατ. ευρώ, περίπου, και των καταναλωτικών δανείων σε 90 εκατ. ευρώ. Το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, από το Ιούλιο έως σήμερα, υπήρξε και νέα σημαντική υποχώρηση με αποτέλεσμα να έχουν εκταμιευθεί μόλις 25 εκατ. ευρώ, περίπου, νέα στεγαστικά δάνεια και νέα καταναλωτικά που κυμαίνονται, περίπου, στα 20 εκατ. ευρώ.

Οπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, ακόμη και οι χαμηλές αυτές εκταμιεύσεις το τρίμηνο που λήγει τον Σεπτέμβριο, ιδιαίτερα στη στεγαστική πίστη, αφορούν ζήτηση που εκδηλώθηκε κυρίως πριν από τον Ιούνιο καθώς η περίοδος μεταξύ αρχικής αίτησης και τελικής εκταμίευσης ενός στεγαστικού δανείου είναι περίπου δύο μήνες. Στην πραγματικότητα η ζήτηση για δάνεια το τρίτο τρίμηνο του έτους είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οφείλεται, εκτός από την τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls, και στη μετέπειτα αβεβαιότητα και την προκήρυξη των εκλογών. Η ανυπαρξία σχεδόν αυτής της ζήτησης θα αποτυπωθεί στις νέες εκταμιεύσεις του τελευταίου τριμήνου, που εκτιμάται ότι θα κυμανθούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Για να γίνει κατανοητή η ιστορικά χαμηλή εκταμίευση νέων δανείων το τελευταίο τρίμηνο, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης της στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, περίπου πριν από μία δεκαετία, εκταμιεύονταν περισσότερα από περίπου 600 με 700 στεγαστικά δάνεια την ημέρα σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος, ενώ σήμερα δίνονται κάτω από έξι σε όλη την επικράτεια από όλες τις τράπεζες! Με βάση τις τάσεις αυτές, εκτιμάται ότι στο σύνολο του έτους θα εκταμιευθούν νέα στεγαστικά συνολικού ποσού 180 εκατ. ευρώ, περίπου, όταν οι εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί στα τέλη του περασμένου χρόνου για το 2015 έκαναν λόγο για δάνεια άνω του μισού δισ. ευρώ.

Στα καταναλωτικά δάνεια, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο ακόμα και για δάνεια ενός δισ. ευρώ και σήμερα εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα 200 εκατ. ευρώ.

Η πλειονότητα των εργαζομένων στον τομέα αυτό εξακολουθεί να δαπανά το εργασιακό χρόνο σε ζητήματα που αφορούν καθυστερούμενα δάνεια, αλλά και γενικότερα στην ενημέρωση και διαχείριση της σχέσης του πελάτη με την τράπεζα για θέματα που σχετίζονται με την αδυναμία αποπληρωμής υποχρεώσεών του. Σημαντική άνοδο γνώρισε τους τελευταίους μήνες η ζήτηση για έκδοση νέων χρεωστικών καρτών με βασική αιτία την επιβολή των capital control, με αποτέλεσμα οι νέες κάρτες να ξεπερνούν το 1,5 εκατ. σε διάστημα τριών μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή