Θετικά μηνύματα για την ανακεφαλαιοποίηση

Θετικά μηνύματα για την ανακεφαλαιοποίηση

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις νέες μετοχές του ομίλου Πειραιώς, που διατίθενται από χθες μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών. Στελέχη του ομίλου εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τη συγκέντρωση περίπου 1,6 δισ. ευρώ από ιδιώτες, που μαζί με την πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων με μετοχές συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ θα υπερκαλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου του stress test (2,2 δισ. ευρώ).

Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει σήμερα, ωστόσο δεν αποκλείεται η διαδικασία να παραταθεί και το Σαββατοκύριακο προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδυτές. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα διαμορφωθεί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Χθες η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε κατά 27,85%, και έκλεισε στα 0,057 ευρώ, ενώ οι απώλειες από τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του stress test, προσεγγίζουν το 48%. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο εν αναμονή των αποτελεσμάτων του stress test οι μετοχές των τραπεζών είχαν αποκομίσει πολύ μεγάλα κέρδη, με τον δείκτη των τραπεζών να σημειώνει άνοδο άνω του 80%.

Πηγές της τράπεζας σημειώνουν στην «Κ» ότι το ενδιαφέρον των ξένων θυμίζει το θετικό κλίμα των αυξήσεων το 2014, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου έχει περιοριστεί δραστικά ο πολιτικός κίνδυνος που αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας σε ανοδική πορεία.

Την ερχόμενη Τρίτη 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών της Eurobank με στόχο να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών, δηλαδή το αποτέλεσμα του δυσμενούς σεναρίου της άσκησης που διαμορφώθηκε για τον όμιλο στα 2,12 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, η τράπεζα θα πρέπει να αντλήσει από επενδυτές σημαντικά χαμηλότερα κεφάλαια, καθώς θα επωφεληθεί από την πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων που έχει εκδώσει η τράπεζα με μετοχές, ύψους σχεδόν 900 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της Εurobank υπογραμμίζουν την πεποίθησή τους για την επιτυχία του εγχειρήματος, σημειώνοντας ότι το ενδιαφέρον είναι έντονο τόσο από τους υφισταμένους μετόχους της τράπεζας όσο και από νέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών θα ανακοινωθεί η σύνθεση ομάδας επενδυτών, με επικεφαλής και πάλι τον καναδικό επενδυτικό όμιλο Fairfax, οι οποίοι θα δεσμευτούν ότι θα καλύψουν μεγάλο μέρος της αύξησης, έως 500 εκατ. ευρώ. Η Fairfax θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με τα αναγκαία κεφάλαια, ώστε να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής της που σήμερα διαμορφώνεται στο 12,5%. Το βιβλίο προσφορών της Eurobank αναμένεται να κλείσει μέχρι την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι προετοιμασίες της Alpha Bank, η οποία είναι πιθανό να ανοίξει το βιβλίο προσφορών προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών (2,7 δισ. ευρώ) εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές. Μεγάλο πλεονέκτημα της τράπεζας είναι ότι έχει αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές και έτσι μετά την αύξηση θα περιορίσει δραστικά την παρουσία του Δημοσίου. Σε ό,τι αφορά την Εθνική θα περιμένει την ανταπόκριση του SSM στην απόφαση για την πώληση της Finansbank και θα κινηθεί για την κάλυψη του βασικού σεναρίου και στη συνέχεια, μόλις ολοκληρωθεί η πώληση της τουρκικής τράπεζας, θα αποπληρώσει το ΤΧΣ.

Ελληνες επενδυτές

Το ενδεχόμενο να διατεθεί σε Ελληνες επενδυτές μικρός αριθμός μετοχών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των βιβλίων προσφορών, που απευθύνεται σε ξένους επενδυτές, εξετάζουν οι τράπεζες. Σημειώνεται ότι υπάρχουν πολλά σχετικά αιτήματα από Ελληνες επενδυτές, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν αποκλειστεί από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, τρία είναι τα ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, ώστε να καταστεί δυνατή η διάθεση μετοχών σε εγχώριους επενδυτές. Το πρώτο είναι η στάση του ΤΧΣ που θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» για την έκδοση επιπλέον μετοχών, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη απομείωση της συμμετοχής του ταμείου. Ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές, το μέγεθος της ελληνικής έκδοσης θα είναι μικρό και δεν θα αλλάξει ουσιαστικά τα δεδομένα. Το δεύτερο είναι ο συγχρονισμός των δύο διαδικασιών, καθώς υπάρχει κίνδυνος η διάθεση μετοχών στην εγχώρια αγορά να καθυστερήσει αρκετές εβδομάδες την ολοκλήρωση της συναλλαγής με τους επενδυτές. Τέλος, θα πρέπει να ξεπεραστούν και τα εμπόδια που δημιουργούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και οι οποίοι δεν επιτρέπουν τη μεταφορά καταθέσεων για την αγορά μετοχών και άλλων επενδυτικών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή