Ενδιαφέρον από την κοινοπραξία Enagas – Fluxys για το 17% του ΔΕΣΦΑ

Ενδιαφέρον από την κοινοπραξία Enagas – Fluxys για το 17% του ΔΕΣΦΑ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημο ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση του 17% του ΔΕΣΦΑ εκδηλώθηκε την Παρασκευή από δύο ακόμη ευρωπαϊκές εταιρείες. Προσφορά στο ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε η ισπανική Enagas γνωστοποιώντας το ενδιαφέρον της για από κοινού συμμετοχή με τη βελγική Fluxys. Πρόκειται για τη δεύτερη προσφορά που κατατίθεται στο ΤΑΙΠΕΔ μετά αυτή της ιταλικής Snam την περασμένη εβδομάδα. Αγνωστο παραμένει ακόμη εάν τελικά θα εμφανισθεί προσφορά από ελληνικό πολυμετοχικό σχήμα, όπως αποκάλυψε προσφάτως ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης. Η Enagas διαχειρίζεται το ισπανικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου καθώς επίσης και 4 τερματικά LNG στη χώρα. Η ισπανική εταιρεία είναι πιστοποιημένος από την Ε.Ε. ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος, ενώ έχει δραστηριότητα σε 8 χώρες, σε Μεξικό, Χιλή, Περού, Σουηδία, Ιταλία, Ελλάδα και Αλβανία (ως μέτοχος του αγωγού TAP). Η βελγική Fluxys, επίσης μέτοχος του αγωγού TAP, είναι ο ιδιοκτήτης και λειτουργός του βελγικού συστήματος φυσικού αερίου με παρουσία επίσης στη Γερμανία, την Ελβετία, τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και στο τερματικό LNG στο Zeebrugge.

Οπως προσφάτως δήλωσε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, η οριστική μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar είναι θέμα χρόνου και θα εξαρτηθεί από το πότε θα κλείσει η συμφωνία μεταξύ της ευρωπαϊκής εταιρείας και των Αζέρων για τη μεταβίβαση του 17%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκχώρηση ποσοστού του ΔΕΣΦΑ από τη Socar σε τρίτη ευρωπαϊκή εταιρεία απεμπλέκει την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης από τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον έλεγχο ευρωπαϊκών δικτύων από καθετοποιημένη εταιρεία τρίτης χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή