Ο υπερδανεισμός οδηγεί σε συγκέντρωση τους μεγάλους «παίκτες» των σούπερ μάρκετ

Ο υπερδανεισμός οδηγεί σε συγκέντρωση τους μεγάλους «παίκτες» των σούπερ μάρκετ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τράπεζες έχουν πλέον τον λόγο για το εάν θα προχωρήσει η εξαγορά της «Βερόπουλος» από τη «Metro ΑΕΒΕ», καθώς οι συζητήσεις μεταξύ των δύο επιχειρήσεων, αλλά και η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και του παθητικού της «Βερόπουλος» βαίνουν προς ολοκλήρωση. Στόχος είναι να έχει «κλείσει» η εξαγορά έως το τέλος του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε να περιορισθούν οι απώλειες για τη «Βερόπουλος», αλλά και για τους πιστωτές της. Η συμφωνία, εάν βεβαίως ευοδωθεί, δείχνει πάντως τον δρόμο για το τι θα ακολουθήσει στον κλάδο το επόμενο διάστημα.

Αν μη τι άλλο, η οπισθοδρόμηση της ελληνικής οικονομίας το 2015 αλλάζει τα χαρακτηριστικά της συγκέντρωσης στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Εάν το 2014 η συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε από τις εξαγορές μικρών και μεσαίων περιφερειακών αλυσίδων από τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν πανελλαδικά το δίκτυό τους, το σκηνικό άλλαξε άρδην το 2015. Η μείωση του τζίρου κατά 1,9% στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015, μείωση πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και η μεγάλη πιστωτική έκθεση σε τράπεζες και προμηθευτές που έχουν αρκετές από τις μεγάλες αλυσίδες του κλάδου οδηγούν πλέον εκ των πραγμάτων σε συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ των κορυφαίων «παικτών».

Σύμφωνα, λοιπόν, με ασφαλείς πληροφορίες στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στους κ. Βερόπουλο και Παντελιάδη (της Μetro) απομένουν μόνο λίγες λεπτομέρειες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Την ίδια ώρα η αποτίμηση από πλευράς PwC για τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και για το σύνολο των υποχρεώσεων της «Βερόπουλος» ολοκληρώθηκε και πλέον η «Metro» ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες. Το σχέδιο που θα προτείνει η «Metro» δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» οφειλών, αλλά κυρίως βελτίωση των όρων του δανεισμού της «Βερόπουλος», καθώς και τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού της επιχείρησης, έτσι ώστε αυτή όχι απλώς να διασωθεί, αλλά να καταστεί βιώσιμη και με προοπτικές ανάπτυξης.

Η «Βερόπουλος» βαρύνεται με οφειλές προς προμηθευτές, τράπεζες (δάνεια καθώς και leasing), αλλά και προς το Δημόσιο. Αγώνας δρόμου γίνεται την ίδια ώρα προκειμένου να μειωθούν τα «ανοίγματα» της «Μαρινόπουλος», της κορυφαίας αλυσίδας από πλευράς δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα και να αποκατασταθεί η ομαλή τροφοδοσία από τους προμηθευτές της. Η «ένεση ρευστότητας» μέσω ενός κοινοπρακτικού δανείου δεν τελεσφόρησε ενώ υπάρχει και διστακτικότητα των προμηθευτών να προχωρήσουν σε πιο ριζικές λύσεις (λόγου χάριν η έκδοση διαταγών πληρωμής και η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης) που πιθανόν θα είχαν δυσμενέστερες συνέπειες από την αρχική επιδίωξη. Η έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες περί κίνησης εναντίον της «Μαρινόπουλος» από πολύ μεγάλη ελληνική εταιρεία τροφίμων δεν επιβεβαιώθηκε. Σύμφωνα δε με πληροφορίες η γνωστή αλυσίδα επεξεργάζεται σε συνεργασία με γνωστή ελεγκτική εταιρεία σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή