Ανοίγουν βιβλία προσφορών Alpha και ΕΤΕ

Ανοίγουν βιβλία προσφορών Alpha και ΕΤΕ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει σήμερα το πρωί, εκτός απροόπτου, το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με στόχο να αντλήσει από την αγορά 1,6 δισ. ευρώ, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται και η Alpha Bank για την έναρξη της διαδικασίας (πιθανότατα σήμερα). Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το Δ.Σ. της Eurobank, το οποίο θα εγκρίνει τη συμμετοχή ομάδας στρατηγικών επενδυτών, με επικεφαλής τη Fairfax, οι οποίοι θα καλύψουν ποσό περίπου 500 εκατ. ευρώ της αύξησης. Το βιβλίο προσφορών της Eurobank θα ανοίξει την Πέμπτη με στόχο να αντλήσει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών. Παράλληλα, ανοιχτό και τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα μέχρι αύριο Πέμπτη, θα παραμείνει το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς που άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μεγάλο και προδικάζουν την κάλυψη της αύξησης. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν στην «Κ» πως η καθυστέρηση στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων για την αποδέσμευση του ποσού των 10 δισ. ευρώ από τον ESM που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση έχει επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία, κάτι που αποτυπώνεται στη μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών. Χθες ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 12,78%, με τη μετοχή της Eurobank να υποχωρεί κατά 19,35%, της Πειραιώς κατά -18,87%, της Alpha Bank κατά -16,83% και της Εθνικής κατά -8,24%. Χαρακτηριστικό της επιδείνωσης του κλίματος τις τελευταίες ημέρες είναι ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του stress test (31/10) οι μετοχές της Eurobank και της Alpha Bank σημείωσαν ράλι κατά 42% και 39% αντίστοιχα, κέρδη που χάθηκαν τις επόμενες ημέρες λόγω της εμπλοκής στην εκταμίευση της δόσης και της καθυστέρησης στη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η μεγάλη πτώση των τιμών των τραπεζών θα έχει ως αποτέλεσμα τα βιβλία προσφορών να «κλείσουν» –αν όλα πάνε καλά– σε χαμηλότερες τιμές και όσο πιο χαμηλές είναι οι τιμές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Εν πολλοίς, η αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα καλύψουν οι ιδιώτες, μεγιστοποιώντας τη ζημία για το ελληνικό Δημόσιο. Πάντως, μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, στελέχη τραπεζών εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξα καθώς μπορεί να μην αποδεσμεύτηκαν τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης, ωστόσο αποσυνδέθηκε το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης από την αξιολόγηση, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόσθετες καθυστερήσεις.

Σημειώνεται πως Eurobank και Alpha, οι οποίες εμφάνισαν κεφαλαιακές ανάγκες με το βασικό σενάριο 339 και 263 εκατ. αντίστοιχα, έχουν ουσιαστικά εξασφαλίσει τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Η Eurobank στοχεύει να αντλήσει 2,1 δισ. ευρώ, ωστόσο περίπου 900 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από την πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων με μετοχές (αν ανταποκριθούν όλοι οι κάτοχοι). Αντίστοιχα, η Alpha Bank που επιδιώκει να αντλήσει 2,7 δισ. ευρώ μπορεί να εξασφαλίσει 1,1 δισ. από την ανταλλαγή των ομολόγων με μετοχές. Η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει να αντλήσει 1,6 δισ. ευρώ από την αγορά, εκ των οποίων το 1 δισ. θα μπορούσε να καλυφθεί από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τις προνομιούχες μετοχές στις ΗΠΑ. Στόχος της ΕΤΕ είναι να καλύψει το βασικό σενάριο και εν συνεχεία, όταν ολοκληρωθεί η πώληση της Finansbank, να προχωρήσει στην αποπληρωμή του ΤΧΣ. Τέλος, η Πειραιώς επίσης στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες 2,2 δισ. όπως προσδιορίστηκαν από το βασικό σενάριο, ωστόσο ποσό 600 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT