Στην τελική ευθεία οι αυξήσεις κεφαλαίου

Στην τελική ευθεία οι αυξήσεις κεφαλαίου

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξε χθες το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank, με στόχο την άντληση από επενδυτές κεφαλαίων ύψους 1,66 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα το πρωί, εκτός απροόπτου, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών της Eurobank.

Αμεσα θα ακολουθήσει και η Εθνική Τράπεζα, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται, από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς. Σημειώνεται ότι η Εθνική ανακοίνωσε χθες ότι ήδη έχουν ανταποκριθεί στην πρόταση ανταλλαγής ομολόγων και προνομιούχων μετοχών (ΗΠΑ) κάτοχοι τίτλων 600 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι από επενδυτές θα πρέπει να αντλήσει τουλάχιστον 1 δισ.

Αν και επικρατεί αισιοδοξία για την επιτυχία των αυξήσεων, ωστόσο τα βλέμματα όλων είναι στην πορεία των διαπραγματεύσεων θεσμών-κυβέρνησης, ελπίζοντας ότι τα ανοιχτά θέματα θα κλείσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε την προσεχή Δευτέρα να υπάρξει θετική εξέλιξη στο Euro Working Group και να δοθεί το «πράσινο» φως για την αποδέσμευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση. Υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση που σημειωθούν νέες εμπλοκές ή καθυστερήσεις υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν περιπλοκές όσον αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Χθες άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank και, όπως σημειώνουν στελέχη της, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αυξημένο. Το κεφαλαιακό σχέδιο της τράπεζας προβλέπει την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών, ύψους 2,74 δισ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκαν με βάση το δυσμενές σενάριο του stress test. Η Alpha Bank στοχεύει να αντλήσει από επενδυτές, μέσω έκδοσης νέων μετοχών, ποσό ύψους 1,66 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον όφελος 1,1 δισ. ευρώ αναμένεται από την πρόταση ανταλλαγής των κατόχων ομολόγων με μετοχές. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να μείνει ανοιχτό μέχρι τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου.

Στελέχη της Alpha Bank μιλώντας στην «Κ» υπογραμμίζουν ότι τα θετικά αποτελέσματα της τράπεζας στην αξιολόγηση της ΕΚΤ δημιουργούν ισχυρή βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας για κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών όπως προσδιορίστηκαν από το stress test. Σημειώνουν ακόμα ότι από τις επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα με επενδυτές έχει διαπιστωθεί το έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στην αύξηση, δημιουργώντας αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας. Εκτιμούν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θα βοηθήσει αποφασιστικά στη σταθεροποίηση της οικονομίας και θα επιταχύνει την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Στη Eurobank η σκυτάλη

Σήμερα το πρωί θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών του ομίλου Eurobank, ενώ παράλληλα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της ομάδας στρατηγικών επενδυτών που θα συμμετέχουν στη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Fairfax και συγγενείς εταιρείες του ομίλου θα δηλώσουν συμμετοχή στην αύξηση για ποσό 250 εκατ. ευρώ, ενώ για επιπλέον 250 εκατ. ευρώ θα δεσμευτούν και άλλοι επενδυτές, μεταξύ αυτών και ο Γουίλμπουρ Ρος. Αργά χθες το απόγευμα συνεδρίασε το Δ.Σ. της Eurobank για την ενεργοποίηση της διαδικασίας της αύξησης. Η Eurobank στοχεύει να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών, που με το δυσμενές σενάριο προσδιορίστηκαν σε 2,1 δισ. ευρώ, ενώ ποσό μέχρι 800 εκατ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί από την πρόταση ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές.

Η Attica Bank

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι το ποσό των 750 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Τράπεζα Αττικής. Τo παραπάνω ποσό προσδιορίστηκε βάσει του σχεδίου ενεργειών κεφαλαιακής υποστήριξης που υπεβλήθη από την Attica Bank στην ΤτΕ. Μετά την τελική αξιολόγηση του σχεδίου κεφαλαιακής στήριξης από την ΤτΕ, οι κεφαλαιακές ανάγκες που πρόκειται να καλυφθούν μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ανέρχονται σε 584 εκατ. ευρώ με το βασικό σενάριο της άσκησης και σε 784 εκατ. ευρώ με το δυσμενές σενάριο.

Η τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει στην αύξηση μέσω άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης από τους υφιστάμενους μετόχους και τη διάθεση τυχόν αδιάθετων μετοχών σε ενδιαφερομένους επενδυτές. Σημειώνεται ότι ο βασικός μέτοχος της Attica Bank, με 50,67%, το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ, έχει ήδη από το 2014 γνωστοποιήσει στην τράπεζα την απόφασή του να στηρίξει έμπρακτα την ανακεφαλαιοποίησή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή