Η αύξηση του PMI σημάδι για ανάκαμψη της μεταποίησης

Η αύξηση του PMI σημάδι για ανάκαμψη της μεταποίησης

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από το φράγμα των 50 μονάδων που χωρίζει την ύφεση από την ανάκαμψη βρέθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, για πρώτη φορά μέσα σε διάστημα 12 μηνών, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών για τον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα, γνωστός ως PMI. Η ευχάριστη αυτή εξέλιξη στη δύση ενός εξαιρετικά δύσκολου έτους ερμηνεύεται ως ένα πρώτο, έστω και αχνό σημάδι προς την ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα, αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κατάσταση δεν μπορεί να ανατραπεί εκ νέου και επί τα χείρω. Αποτελεί δε απόρροια όχι της αύξησης των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία, καθώς συνεχίστηκε η μείωσή τους, αλλά της δυνατότητας των εργοστασίων να εκτελέσουν τις παραγγελίες, λόγω της σταδιακής χαλάρωσης των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων. Δεν είναι τυχαίο ότι τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων μειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015 με ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Markit, η εταιρεία που καταρτίζει τον δείκτη, ο PMI διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 50,2 μονάδες. Η τιμή αυτή όχι μόνο ήταν υψηλότερη από την αντίστοιχη του Νοεμβρίου (48,1 μονάδες), αλλά δείχνει την πρώτη βελτίωση, αν και οριακή, των λειτουργικών συνθηκών σε διάστημα 16 μηνών, ήτοι από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο PMI έφτασε το 2015 σε ιστορικό χαμηλό, στις 30,2 μονάδες τον Ιούλιο του 2015, τον πρώτο μήνα των capital controls, ενώ και τους επόμενους μήνες κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα (39,1 μονάδες τον Αύγουστο και 43,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο). Η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής, η οποία επανήλθε σε πλαίσια ανάπτυξης για πρώτη φορά σε διάστημα 12 μηνών, ενώ καταγράφηκε επίσης μια μικρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, ο ρυθμός ανάπτυξής της ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2014. Η αύξηση της παραγωγής σημειώθηκε παρά τη συνέχιση της υποχώρησης των εισερχόμενων νέων παραγγελιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες παραγγελίες μειώνονται σε κάθε περίοδο της έρευνας, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ τα στελέχη των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην έρευνα και βάσει αυτής καταρτίζεται ο PMI αποδίδουν την πρόσφατη υποχώρηση στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Ανησυχητικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι περιορίστηκαν οι νέες παραγγελίες και από το εξωτερικό, παρότι ο ρυθμός συρρίκνωσής τους ήταν ο ασθενέστερος σε διάστημα 13 μηνών.

Ενθαρρυντικό από την άλλη είναι το στοιχείο της αύξησης του αριθμού των εργαζομένων στη μεταποίηση, έπειτα από 8 συνεχείς μήνες μείωσης των θέσεων εργασίας.

Η συνέχιση της μείωσης των νέων παραγγελιών είχε ως αποτέλεσμα να περιορισθούν για 16ο συνεχή μήνα οι αγορές προμηθειών. Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους. Τα προβλήματα ρευστότητας, ωστόσο, και η συνέχιση των capital controls έχει ως συνέπεια οι μέσοι χρόνοι παράδοσης των προμηθειών να επιμηκυνθούν για 13ο συνεχή μήνα. Το αρνητικό στοιχείο για τις ελληνικές μεταποιητικές εταιρείες είναι ότι αγοράζουν ακριβά πρώτες ύλες και πουλάνε φθηνά προκειμένου να διατηρήσουν την όποια ανταγωνιστικότητά τους εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Ετσι, η αύξηση των τιμών εισροών όχι απλώς συνεχίστηκε τον Δεκέμβριο, αλλά ο ρυθμός αύξησής τους ήταν ο υψηλότερος των τριών τελευταίων μηνών. Από την άλλη, οι τιμές των εκροών υποχώρησαν εκ νέου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας PMI, o Σάμιουελ Αγκας, οικονομολόγος της Markit, αρμόδιος για την κατάρτιση του ελληνικού δείκτη επισήμανε: «Εχοντας υπομείνει τα πάνδεινα κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2015, το κλείσιμο του κύριου δείκτη πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων ήταν ένα ευχάριστο νέο για τον μεταποιητικό τομέα στην Ελλάδα […] Ωστόσο, η μεταποιητική οικονομία βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από την πλήρη ανάκαμψη. Οι εισερχόμενες νέες παραγγελίες εξακολουθούν να συρρικνώνονται, τόσο από τις εγχώριες αγορές όσο και από τις αγορές του εξωτερικού και τα αποθέματα εισροών κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση. Πάντως, η οριακή αυτή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών είναι από μόνη της δείγμα σταθερής προόδου για μια οικονομία, η οποία μέχρι πριν από ένα εξάμηνο περίπου ήταν ιδιαίτερα επισφαλής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή