Ο «Ελλάκτωρ», η Εισαγγελία Kύπρου, μια συμφωνία και οι κατηγορίες

Ο «Ελλάκτωρ», η Εισαγγελία Kύπρου, μια συμφωνία και οι κατηγορίες

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σχεδόν απεριόριστη  δικονομική ελευθερία της κυπριακής εισαγγελικής αρχής να σταθμίζει –ενόψει της διαλεύκανσης μιας υπόθεσης– την ποινική αντιμετώπιση υπόπτων, είχε το εξής αποτέλεσμα: να αξιολογήσει διαφορετικά τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση που αφορά τα απορρίμματα της Πάφου και της Κόσιης. Στους εμπλεκόμενους καταλογίζεται –μεταξύ άλλων– δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων από ελληνική εταιρεία με τη συνδρομή εταιρείας συμβούλων από την Αθήνα, που συμβούλευε το κυπριακό Δημόσιο.

Την περασμένη Τετάρτη, ένας από τους Ελληνες υπόπτους στην υπόθεση του ΧΥΤΑ της Πάφου και του ΧΥΤΥ Κόσιης, για την οποία η κυπριακή εισαγγελία κατηγορεί την ελληνική εταιρεία «Ελλάκτωρ» ότι δωροδόκησε Κύπριους κρατικούς αξιωματούχους, αποφάσισε να ταξιδέψει στην Κύπρο για να παρουσιασθεί στην εισαγγελία. Στο αεροδρόμιο της Αθήνας είχε φτάσει ήδη ευρωπαϊκό ένταλμα από την Κύπρο που έκανε αδύνατη την αναχώρησή του. Ετσι και αυτός και ο βασικός μέτοχος της ελληνικής εταιρείας, κ. Λεωνίδας Μπόμπολας, βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση έναντι άλλων κατηγορουμένων στην ίδια υπόθεση, που προτίμησαν να εμφανισθούν στις κυπριακές αρχές και να συνεργασθούν μαζί τους για την ενίσχυση του κατηγορητηρίου αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της υπόθεσης πριν από τρεις εβδομάδες. Ο εταίρος στην εταιρεία συμβούλων ENVIROPLAN SA, Θ. Λ., κατηγορείται ότι δικαιολόγησε μία εξαιρετικά υψηλή τιμή συλλογής και εναπόθεσης απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ.

Στην Κύπρο, δικαστικοί κύκλοι χρησιμοποιούν το παράδειγμα του πρώην υπουργού Ν. Μιχαηλίδη, για τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία άλλαξε το συνταγματικό της πλαίσιο στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι στην Αθήνα παρατηρούν ότι οι δύο υποθέσεις απέχουν πολύ μεταξύ τους, καθώς ακόμα και αν τελέσθηκε το αδίκημα της δωροδοκίας, θεωρούν ότι δεν έχει αρμοδιότητα το κυπριακό δικαστήριο, αφού οι πληρωμές φαίνεται να έχουν αποφασιστεί τουλάχιστον στην Αθήνα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η συμφωνία για τις παράνομες πληρωμές (5% επί των συμβατικών) ανάμεσα σε έναν κρατικό αξιωματούχο της Κύπρου και τον πρώην γενικό διευθυντή της εταιρείας «Ελλάκτωρ» κ. Θ. Κατρή φέρεται να έγινε στην Αθήνα. Σύμφωνα με καταθέσεις υπόπτων, στους οποίους η εισαγγελία στην Κύπρο έδωσε πλήρη ασυλία λόγω του ότι συνεργάσθηκαν, το 40% των παράνομων πληρωμών προοριζόταν για τον πρώην δήμαρχο Πάφου, Σάββα Βέργα. Κατά το κατηγορητήριο, χρήματα ζητούσαν και οι μηχανικοί του έργου για να υπογράφουν άμεσα (γρηγορόσημο) έγγραφα που ήταν απαραίτητα για την πληρωμή της κοινοπραξίας. Οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται για:

• Κατάχρηση εξουσίας.

• Δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό.

• Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

• Αθέμιτη απόκτηση περιουσιακού οφέλους από λειτουργό του Δημοσίου.

• Κυκλοφορία πλαστού εγγράφου.

• Eξασφάλιση χρημάτων διά ψευδών παραστάσεων.

• Πλαστογραφία εγγράφου.

Ο κ. Λ. Μπόμπολας δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αρνείται τις κατηγορίες. Για την υπόθεση απηλλάγησαν 5 πρώην στελέχη της «Ελλάκτωρ», μεταξύ τους και ο κ. Θ. Κατρής –πρώην μέτοχος της εταιρείας που αποχώρησε έχοντας έρθει σε σύγκρουση με τους άλλους μετόχους– λαμβάνοντας πλήρη ασυλία, ενώ εμπλέκονται 3 μέλη της επιτροπής προσφορών του κυπριακού ΥΠΕΣ και ένας ακόμα υπάλληλος του υπουργείου, οι δήμαρχοι Λάρνακας και Πάφου και ένας πρώην γ.δ. του ίδιου δήμου, που εκτίουν ποινές φυλάκισης για άλλη υπόθεση, η οποία αφορά την κατασκευή του συστήματος αποχέτευσης της πόλης της Πάφου. Γι’ αυτή την υπόθεση, στην οποία εμπλέκονταν δημοτικοί σύμβουλοι τριών ιστορικών κομμάτων της Κύπρου, μαρτυρία Ελληνα καθηγητή του ΕΜΠ, εμπειρογνώμονα, οδήγησε σε δίκη και καταδίκη όσων αποφάσισαν το έργο, ενώ είχαν πάρει σύμφωνα με την απόφαση χρήματα από την κοινοπραξία Medcon. Και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, σύμβουλος του Δήμου Πάφου ήταν άλλη εταιρεία συμβούλων από την Αθήνα, από την οποία ένας από τους υπαλλήλους που υπέγραφαν για την καταβολή νόμιμων πληρωμών ζήτησε «μίζα» για να επισπεύσει την υπογραφή του.

Διόρθωση δημοσιεύματος

«Σε προηγούμενη έκδοση του ανωτέρω δημοσιεύματος από παραδρομή εγράφη ότι ο Θ. Λ., ο οποίος κατηγορείται ότι δικαιολόγησε μία εξαιρετικά υψηλή τιμή συλλογής και εναπόθεσης απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ, είναι εταίρος της εταιρίας Envitec A.E. Στην πραγματικότητα το πρόσωπο αυτό είναι εταίρος της εταιρίας Enviroplan, και ουδεμία σχέση έχει με την εταιρία Envitec A.E., η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις υποθέσεις που αναφέρονται στο ανωτέρω δημοσίευμα.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή