Δυσαρέσκεια Socar στους χειρισμούς Σκουρλέτη για τον ΔΕΣΦΑ

Δυσαρέσκεια Socar στους χειρισμούς Σκουρλέτη για τον ΔΕΣΦΑ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυσαρέσκεια της Socar για τους χειρισμούς του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη, στα θέματα που συνδέονται με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, φέρεται να μετέφερε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο πρόεδρος της Socar Energy Greece, Ανάρ Μαμάντοβ. Στη μεταξύ τους συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία και του Αζέρου πρέσβη στη χώρα μας, Ραχμάν Μουσταφάγεβ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, «εξετάστηκε η πορεία των ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, διαπιστώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο έργο κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline – TAP), του οποίου οι σχετικές εργασίες ξεκινούν εντός του 2016, ενώ συζητήθηκαν και ευρύτερα θέματα συνεργασίας, ιδιαίτερα ενόψει της 4ης Συνόδου της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν, η οποία θα συγκληθεί στην Αθήνα στις 26-27 Μαΐου 2016».

Ωστόσο, η συνάντηση φαίνεται να συνδέεται περισσότερο με τη στάση του κ. Σκουρλέτη στο θέμα της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, με αιχμή τις πρόσφατες αλλαγές στο διοικητικό και εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας. Αν και η ενημέρωση, για τις αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα του ΔΕΣΦΑ, της Socar, που είναι και ο μελλοντικός στρατηγικός επενδυτής της εταιρείας, δεν είναι δεσμευτική για την ελληνική πλευρά, εντούτοις το γεγονός ότι μέχρι σήμερα υπήρχε μια άτυπη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, να μην υπάρξουν διοικητικές αλλαγές μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης, ενόχλησε την πλευρά των Αζέρων. Η δυσαρέσκεια ενισχύθηκε μετά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη να παραχωρήσει εκτελεστικές αρμοδιότητες στον κ. Σωτήρη Νίκα που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου. Η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον διευθύνοντα σύμβουλο Κωνσταντίνο Ξιφαρά έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ρήξη στις σχέσεις του με τον νέο πρόεδρο, καθιστώντας τη «συγκατοίκηση» ιδιαιτέρως προβληματική.

Οι εξελίξεις προστέθηκαν σε ένα αδιέξοδο που είχε επέλθει μεταξύ του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και της Socar για τα τέλη σύνδεσης δικτύου, το ύψος των οποίων καθορίζει τις αποδόσεις της επένδυσης των 400 εκατ. ευρώ που καλείται να καταβάλει για το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Αναφερόμενος προσφάτως σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα του ύψους των τελών χρήσης του δικτύου, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «ευφάνταστες και προκλητικές προτάσεις» από πλευράς της εταιρείας και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε ποσοστά αυξήσεων 66% και 45%, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε τέτοιες αυξήσεις και κάλεσε την εταιρεία «να δείξει μια στάση ευθύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή