Σε νέα προϊόντα και αγορές επενδύει η Creta Farm το δάνειο από την ΕΤΕπ

Σε νέα προϊόντα και αγορές επενδύει η Creta Farm το δάνειο από την ΕΤΕπ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περαιτέρω διεθνοποίηση των προϊόντων της Creta Farm, η παραγωγή και άλλων κατηγοριών τροφίμων πλην των αλλαντικών, καθώς και η επέκταση των παραγωγικών της μονάδων θα αποτελέσουν τους επενδυτικούς πυλώνες που θα χρηματοδοτηθούν με 15 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Χθες, σε πανηγυρικό κλίμα, υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, Τζόναθαν Τέιλορ, και τον πρόεδρο της Creta Farm, Εμ. Δομαζάκη, το πρώτο έργο που θα χρηματοδοτήσει η ΕΤΕπ στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείο Επενδύσεων (EFSI), τον επενδυτικό βραχίονα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη (γνωστό ως πακέτο Γιούνκερ). Ο κ. Τέιλορ, μάλιστα, προανήγγειλε τη χρηματοδότηση και άλλων ελληνικών εταιρειών και επενδυτικών σχεδίων κατά τους επόμενους μήνες, τονίζοντας ότι το 2016 η ΕΤΕπ αναμένεται να χορηγήσει τουλάχιστον το ίδιο ποσό που χορήγησε πέρυσι και το οποίο ανήλθε σε 1,35 δισ. ευρώ. «Η τράπεζα χρειάζεται να κάνει περισσότερα για τη χώρα, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

Το δάνειο των 15 εκατ. ευρώ προβλέπεται να χορηγηθεί σε δύο δόσεις, η πρώτη πριν από το καλοκαίρι και η δεύτερη το αργότερο στις αρχές του 2017. Η δανειακή σύμβαση προβλέπει περίοδο αποπληρωμής πέντε ετών. Μεγάλο μέρος του δανείου θα επενδυθεί για έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και για τα έξοδα κατοχύρωσης των ευρεσιτεχνιών της Creta Farm, ενώ σημαντικό ποσό θα επενδυθεί για την ανάπτυξη νέων γραμμών παραγωγής. Από τις νέες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας.

Το επενδυτικό πλάνο της Creta Farm προβλέπει την τοποθέτηση, από αυτή την εβδομάδα, σε όλα τα περίπτερα του νέου σνακ ολίγων θερμίδων, το οποίο θα περιλαμβάνει τα γνωστά αλλαντικά της σειράς mini της εταιρείας με κριτσίνια και τυρί. Το σνακ αυτό θα πωλείται προς 1 ευρώ. Επίσης, η εταιρεία προχωρά στην παραγωγή –μέσω συνεργασίας με τρίτους– σειράς τυριών τύπου φέτας, μοτσαρέλα, γκούντα και τσένταρ. Επίσης σε συνεργασία με τρίτους θα προχωρήσει στην παραγωγή έτοιμων γευμάτων (σάντουιτς, πίτες και πίτσες) τόσο για τη μαζική εστίαση όσο και για το λιανεμπόριο.

Το επόμενο διάστημα, εξάλλου, η Creta Farm αναμένεται να προχωρήσει σε νέες συμφωνίες με εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Οι συμφωνίες αυτές θα αφορούν είτε την αδειοδότηση τοπικών εταιρειών να χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία της Creta Farm και να παράγουν προϊόντα με κεντρικό σήμα το «Οliving» (πρόκειται για το αντίστοιχο του «Εν Ελλάδι», το οποίο χρησιμοποιείται στην ελληνική αγορά) είτε τη συνεργασία για διανομή των προϊόντων της Creta Farm που θα παράγονται από τις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα. Το πρώτο μοντέλο, το οποίο εφαρμόζεται στην Αυστραλία, θα ακολουθηθεί στην περίπτωση αγορών που βρίσκονται μακριά, ενώ το δεύτερο θα επιλεγεί για εγγύτερες αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Creta Farm εξετάζει την επαναδραστηριοποίησή της και στις ΗΠΑ, από την οποία αποχώρησε ύστερα από την αποτυχημένη απόπειρα της θυγατρικής που είχε ιδρύσει εκεί.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, πέραν του κ. Τέιλορ και της διοίκησης της Creta Farm, απηύθυναν ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης και η Κριστίν Σράιμπερ, διευθύντρια του προγράμματος COSME της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στήριξη ΕΤαΕ σε ελληνικές επιχειρήσεις

Δύο ακόμη συμφωνίες ανάμεσα σε ελληνικές εταιρείες και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) υπεγράφησαν χθες στην Αθήνα. Η πρώτη συμφωνία υπεγράφη ανάμεσα στο ΕΤαΕ και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και αφορά την παροχή εγγυήσεων. Η νέα συμφωνία θα καλύψει χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 5 εκατ. ευρώ για πάνω από 300 μικροδανειολήπτες, κυρίως γεωργούς, νέους άνεργους δανειολήπτες, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, καθώς και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της «πράσινης» οικονομίας. Η δεύτερη συμφωνία υπεγράφη ανάμεσα στο ΕΤαΕ και στο ελληνικό ταμείο ιδίων κεφαλαίων Diorama Investments, τα στοιχεία ενεργητικού του οποίου διαχειρίζεται η Deca Investments AIFM. Η επένδυση του ΕΤαΕ στο εν λόγω ταμείο θα επιτρέψει στο Diorama να επενδύσει πάνω από 125 εκατ. ευρώ σε ελληνικές αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή