Μυτιληναίος: «Τη ΔΕΗ και δύο ακόμα παραγωγούς αντέχει η αγορά»

Μυτιληναίος: «Τη ΔΕΗ και δύο ακόμα παραγωγούς αντέχει η αγορά»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ του μοντέλου σύμπραξης ιδιωτών με τη ΔΕΗ στην εκμετάλλευση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής τάχθηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος, ανακοινώνοντας μάλιστα το ενδιαφέρον του ομίλου του για μια τέτοια συνεργασία. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε το μοντέλο των συμπράξεων ΔΕΗ-Ιδιωτών πολύ καλύτερο από αυτό της «Μικρής ΔΕΗ» και εκτίμησε ότι η αγορά θα μπορούσε να «σηκώσει» μέχρι τρία τέτοια σχήματα συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ. Ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε χθες μια γενικότερη στήριξη στη ΔΕΗ και επισήμανε ότι οι σχέσεις σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Αλουμίνιον για την τιμή του ρεύματος έχουν βελτιωθεί. Σημείωσε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με βάση την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι η 31η Μαΐου και δήλωσε αισιόδοξος ως προς την επίτευξη συμφωνίας, καθώς, όπως είπε, η Αλουμίνιον είναι ο σημαντικότερος πελάτης της ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ θα πρέπει να σωθεί πάση θυσία και η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να τη στηρίξει στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που πλέον είναι ασφυκτικές», τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ «πληρώνει» τη λογική του «δεν πληρώνω». Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ επισήμανε ότι θα μπορούσε να πουληθεί, διατηρώντας όμως το Δημόσιο τον έλεγχο των δικτύων, ώστε να στηριχθεί η ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της χώρας, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει στις 24 Μαΐου, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα επιθυμούσαν να κλείσει το ελληνικό θέμα πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα. Μιλώντας στη γενική συνέλευση μετόχων του ομίλου, ο κ. Μυτιληναίος αφού περιέγραψε τη ρευστή οικονομική κατάσταση που επικρατούσε το προηγούμενο έτος, τις πυκνές πολιτικές εξελίξεις αλλά και τα διεθνή προβλήματα στην αγορά των commodities, ανέφερε ότι η διοίκηση του ομίλου έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αντεπεξέλθει με αποτέλεσμα ένα κύκλο εργασιών 1,4 δισ. ευρώ, και μεγέθη και κερδοφορία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

Δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει το γεγονός ότι η μη πληρωμή των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) το 2015 και η καθυστέρηση στην τρέχουσα χρονιά, ήταν ένα λυπηρό γεγονός, που έπληξε τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι έχουν επενδύσει.

Ανέφερε ότι τα προσωρινά ΑΔΙ έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν και συμπεριλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Το ποσό για τον όμιλο είναι για ένα έτος 38 εκατ. ευρώ. Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή έδρας, τόνισε πως ο όμιλος πιστεύει και μένει και το παλεύει ακόμα στην Ελλάδα ενάντια στη γραφειοκρατία.

Στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΜΕΤΚΑ, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος, Ιωάννης Μυτιληναίος, μίλησε για αλλαγή στρατηγικής όσον αφορά τις επιδιώξεις της εταιρείας. Τόνισε ότι η ΜΕΤΚΑ πλέον στρέφει το βλέμμα της στις αναδυόμενες αγορές, όπως για παράδειγμα στην Αφρική και συγκεκριμένα στην Γκάνα, όπου ήδη δραστηριοποιείται και όπου το έργο της ΜΕΤΚΑ έδωσε λύση στο σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ενέργειας στη χώρα. Ταυτόχρονα, επενδύει στην αγορά του Ιράν, καθώς πρόθεση της Τεχεράνης είναι να εκσυγχρονίσει τις πεπαλαιωμένες ενεργειακές τις υποδομές. Ηδη, συζητεί με έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, για μία μεγάλη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 900MW και αξίας 500 εκατ. ευρώ. Τέλος, αξίζει να αναφερθούν η θετική πορεία της νέας θυγατρικής METKA EGN και οι πολύ καλές προοπτικές που αναμένονται για το μέλλον. Στο μεταξύ, η γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε χθες τη μεταβολή της επωνυμίας «Μεταλλικαί Κατασκευαί Ελλάδος Α.Ε.» σε «ΜΕΤΚΑ Βιομηχανική – Κατασκευαστική Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΜΕΤΚΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή