Δυνατότητα συνεργασίας με τη ρωσική Rosneft εξετάζουν τα ΕΛΠΕ

Δυνατότητα συνεργασίας με τη ρωσική Rosneft εξετάζουν τα ΕΛΠΕ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνημόνιο βασικών όρων συναντίληψης, που θα προβλέπει τη σύσταση ομάδας εργασίας για να εξετάσει τις δυνατότητες συνεργασίας στην προμήθεια αργού και στην ανταλλαγή προϊόντων διύλισης, αναμένεται να υπογράψουν αύριο τα ΕΛΠΕ με τη ρωσική εταιρεία πετρελαίου Rosneft. H υπογραφή θα γίνει σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα. Την πρόθεση των δύο εταιρειών για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας είχε αποκαλύψει η «Κ» σε προηγούμενο δημοσίευμά της, ενώ χθες επιβεβαιώθηκε από τη ρωσική πλευρά.

Tη συμφωνία από τη ρωσική πλευρά θα υπογράψει ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Ι. Σέτσιν, που θα συνοδεύει τον κ. Πούτιν στην Αθήνα, και από την ελληνική πλευρά ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρ. Στεργιούλης. Τόσο τα ΕΛΠΕ, πάντως, όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και κράτησαν χθες χαμηλούς τόνους για την αναμενόμενη συμφωνία συνεργασίας. Το βάρος πάντως της επίσκεψης Πούτιν, όπως φάνηκε και από το άρθρο του ιδίου στην «Κ», μία ημέρα πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, αλλά και από τις δηλώσεις του κ. Γιούρι Ουσάκοφ στο πρακτορείο Τass, αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Πρόκειται για το νέο σχέδιο, South Steam ΙΙ, το οποίο στηρίζεται στην αξιοποίηση του ελληνοϊταλικού αγωγού IGI για τη μεταφορά ρωσικού αερίου, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχει εκφράσει πρόθεση στήριξης του σχεδίου αυτού, μέσω του μνημονίου κατανόησης για τη διερεύνηση δυνατοτήτων προώθησής του, που υπέγραψαν στις 24 Φεβρουαρίου, στη Ρώμη, η ΔΕΠΑ, η Εdison και η Gazprom. Oι τρεις εταιρείες ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν μελέτη σκοπιμότητας μέχρι το τέλος του 2016 για την προώθηση του εν λόγω σχεδίου. Το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πλευρά έχει αμφισβητήσει τη σκοπιμότητα του έργου και οι ΗΠΑ έχουν στραφεί ευθέως εναντίον του, με το επιχείρημα της ενίσχυσης της εξάρτησης της ευρωπαϊκής αγοράς από το ρωσικό αέριο, υποχρεώνει την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει γραμμή ισορροπίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή