Νέες περιπέτειες για την Ευρωπαϊκοί Βωξίτες

Νέες περιπέτειες για την Ευρωπαϊκοί Βωξίτες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες περιπέτειες δείχνει να μπαίνει η εταιρεία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, η οποία τον Φεβρουάριο του 2015 μεταβιβάστηκε από τη S&B Bιομηχανικά Ορυκτά του ομίλου Κυριακόπουλου στον γαλλικό όμιλο Kerneos, που έναν χρόνο νωρίτερα είχε περιέλθει στον έλεγχο του γαλλικού επενδυτικού ταμείου Αstorg. Οι εξελίξεις στη Γαλλία σε συνδυασμό με τα πολλαπλά προβλήματα που πηγάζουν κυρίως από τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης του κ. Λυμπέρη Πολυχρονόπουλου στην ελληνική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα βωξίτη στον Παρνασσό, από το 1934, έχουν δημιουργήσει κλίμα αναβρασμού και αναστάτωσης στους περίπου 270 εργαζόμενους και στην τοπική κοινωνία της Φωκίδας, για την οποία οι βωξίτες αποτελούν βασικό οικονομικό πυλώνα ανάπτυξης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στις 3 Ιουνίου, το επενδυτικό fund Astorg έχει θέσει προς πώληση την Kerneos, προσδοκώντας σε έσοδα 1 δισ. ευρώ. Τη διαδικασία αναζήτησης επενδυτή έχει αναλάβει η Lazard και, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα, ως ενδιαφερόμενες φέρονται οι εταιρείες Advent, Cinven και Triton.

Η πώληση της Kerneos αναμένεται να επηρεάσει και τις θυγατρικές της στην Ελλάδα ΕΛΜΙΝ, της οποίας από το 2012 ελέγχει το 53%, και Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, που από κοινού με την ΕΛΜΙΝ ελέγχει σε ποσοστό 100%. Η αγοραπωλησία που βρίσκεται σε εξέλιξη βρίσκει την εταιρεία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες σε περίοδο τεταμένων σχέσεων διοίκησης και εργαζομένων και δυσκολίας αδειοδότησης εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων, λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η διοίκηση που εκπροσωπείται από τον κ. Λυμπέρη Πολυχρονόπουλο σε θέματα ασφάλειας εργασίας και τήρησης της νομοθεσίας για τις εξορύξεις. Το σωματείο εργαζομένων της επιχείρησης συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, παρουσία στελεχών της Επιθεώρησης Μεταλλείων καθώς και του βουλευτής Φωκίδας Ηλία Κωστοπαναγιώτου, ενώ η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας αναβλήθηκε για την προσεχή Δευτέρα. Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, συζητήθηκαν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας, σε συνάρτηση και με τις διαπιστώσεις των επιθεωρητών μεταλλείων ύστερα από ελέγχους που διενήργησαν στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας. Ο κ. Σκουρλέτης έκανε απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αποκλίσεων από όσα ορίζει ο νόμος για τη λειτουργία των μεταλλείων και την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτά και δεσμεύθηκε ότι θα καλέσει σε συνάντηση τη διοίκηση της εταιρείας.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας αλλά και εκπροσώπους εργαζομένων, με τους οποίους συνομίλησε η «Κ», η διοίκηση της εταιρείας δεν τηρεί τους νόμους ασφάλειας, με αποτέλεσμα η Επιθεώρηση Μεταλλείων, εκτός από συστάσεις συμμόρφωσης, να έχει επιβάλει και υψηλά πρόστιμα για παραβίαση του Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών. Η διοίκηση, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμορφώνεται με τη νομοθεσία, αντιθέτως απειλεί ότι δεν μπορεί να αντέξει τα πρόστιμα και θα κλείσει. Το ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό, αφού η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει άδειες για εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων, λόγω αυτής της πολιτικής που ακολουθεί. Αναφέρεται ότι στα τέλη Μαΐου ανακοίνωσε στους εργαζομένους υποχρεωτικές άδειες, καθώς η Επιθεώρηση Μεταλλείων έκλεισε στοά όπου πραγματοποιούνταν εργασίες χωρίς να έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή