Ενδιαφέρον Κινέζων για κοινές εταιρείες με ΔΕΗ στα Βαλκάνια

Ενδιαφέρον Κινέζων για κοινές εταιρείες με ΔΕΗ στα Βαλκάνια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διάθεση των Κινέζων για συνεργασία με τη ΔΕΗ και στη χώρα μας αλλά κυρίως στην αγορά των Βαλκανίων μετέφερε με συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του στην Κίνα.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι οι συζητήσεις με μία από τις 18 συνολικά εταιρείες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Ο κ. Παναγιωτάκης δεν κρύβει στη συνέντευξη τον εντυπωσιασμό του από το επενδυτικό ενδιαφέρον που συνάντησε στην Κίνα για τον τομέα της ενέργειας.

Οπως είπε, ενώ ξεκινώντας από την Αθήνα είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις με τρεις κινέζικες εταιρείες, τελικά ήρθε σε επαφή με 18. «Ενδιαφέρονται πάρα πολύ να κάνουν μεικτές επιχειρήσεις με τη ΔΕΗ στις γειτονικές μας χώρες» τόνισε ο επικεφαλής της, ενδιαφέρον που προφανώς συνδέει με τις προσπάθειες της Επιχείρησης για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων και κυρίως στην Αλβανία, σχέδιο που αποκάλυψε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξη και που επιχειρείται ως αντιστάθμισμα στην απώλεια μεριδίων στη λιανική και χονδρική αγορά που θα υποστεί η ΔΕΗ με την εφαρμογή του μνημονίου.

Ο κ. Παναγιωτάκης τονίζει ότι «οι κινεζικές εταιρείες ενδιαφέρονται πάρα πολύ για επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και στη χώρα μας αλλά και γενικότερα. Με τις εταιρείες αυτές κουβεντιάσαμε πάρα πολύ συγκεκριμένα και αρκετή ώρα. Ανταλλάξαμε πληροφορίες, συζητήσαμε για όλους τους τομείς του ηλεκτρισμού, δηλαδή και για επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για επενδύσεις στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων και για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και για τα δίκτυα, όπως π.χ. τα smart green» αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε στο Πεκίνο με τους επικεφαλής της Τράπεζας Επενδύσεων της Κίνας, ο κύκλος εργασιών της οποίας ανέρχεται σε 2 τρισ. ευρώ. Οπως είπε, ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2020 η Κίνα θα επενδύσει σε όλο τον κόσμο 720 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 δισ. ευρώ σε χώρες της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή