Σήμερα η δικαστική απόφαση που θα κρίνει το μέλλον της Jetoil

Σήμερα η δικαστική απόφαση που θα κρίνει το μέλλον της Jetoil

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα θα κριθεί η προσωρινή παραμονή της Jetoil στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα περί προστασίας από τους πιστωτές. Χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά συζητήθηκε η αίτηση ανάκλησης της απόφασης που κατέθεσαν οι τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, οι οποίες αμφισβητούν τη νομική εγκυρότητα της προσφυγής και το σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσε η εταιρεία. Ο νομικός σύμβουλος της Jetoil κατέθεσε στο δικαστήριο φάκελο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ υποψήφιου επενδυτή και του γενικού διευθυντή της Alpha Bank κ. Αθανασόπουλου, από την οποία, όπως υποστήριξε, προκύπτει ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για τη διάσωση της επιχείρησης. Πηγές από την Alpha Bank υποστηρίζουν ότι η επιστολή του επενδυτή είναι μη δεσμευτική. Ωστόσο η τράπεζα συνεχίζει τις συζητήσεις, αλλά εκτός πλαισίου ένταξης της εταιρείας στο άρθρο 99. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η Jetoil έχει περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών, ενώ αντιθέτως η ένταξη στο άρθρο 99 δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα εξυγίανσης της επιχείρησης. Οι νομικοί σύμβουλοι των τραπεζών υποστήριξαν χθες στο Δικαστήριο ότι η προσφυγή στο άρθρο 99 είναι δόλια, αφού η εταιρεία δεν έχει καμία πιθανότητα να υλοποιήσει ένα πετυχημένο σχέδιο εξυγίανσης και ότι με τον τρόπο αυτό επιδιώκει τη διασφάλιση των εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, οι οποίες αποτελούν το σημαντικότερο περιουσιακό της στοιχείο. Οι εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης αποτελούν τον μεγαλύτερο ενιαίο αποθηκευτικό χώρο καυσίμων στα Βαλκάνια, αν εξαιρεθούν οι αντίστοιχες υποδομές των διυλιστηρίων.

Ο νομικός σύμβουλος της Jetoil υποστήριξε πως υπάρχει ουσιαστικό σχέδιο για την εξυγίανση της επιχείρησης, το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω της σφοδρής αντίδρασης των πιστωτριών τραπεζών.

Τόνισε επίσης ότι αυτό που ζητάει η επιχείρηση είναι πίστωση χρόνου, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία με κάποιον ενδιαφερόμενο επενδυτή, καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να εξυγιανθεί. Με την αίτησή της για προστασία από τους πιστωτές, η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, διοίκησης και δραστηριοτήτων, με το οποίο ευελπιστεί να αυξήσει το μερίδιό της στην εσωτερική αγορά και να αποπληρώσει τις οφειλές της σε βάθος 17ετίας.

Επίσης, θα στοχεύσει στην προσέλκυση νέων κατηγοριών πελατών με την εφαρμογή επιθετικών πολιτικών μάρκετινγκ, ενώ ως πλεονεκτήματα για την ευόδωση των σχεδίων της, αναφέρει τις καλές σχέσεις με τους προμηθευτές και το καλό όνομα του ομίλου στην αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99, οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 314 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 189 στις τράπεζες. Σύμφωνα με την αίτηση υπαγωγής οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες είναι καλυμμένες με εγγυήσεις, ενώ αντίθετα χωρίς κάλυψη είναι οι οφειλές της εταιρείας προς προμηθευτές και για μισθώσεις leasing, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 77,8 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους προμηθευτές, το ύψος των οφειλών που δεν καλύπτονται από εγγυήσεις ανέρχεται σε 77,8 εκατομμύρια ευρώ, 9,21 εκατ. είναι γραμμάτια και επιταγές πληρωτέα και 13,15 εκατομμύρια υποχρεώσεις σε λοιπούς ανέγγυους πιστωτές.

Αυτό που διαρρέεται από την πλευρά της Jetoil είναι ότι ο ενδιαφερόμενος επενδυτής από τις ΗΠΑ αναμένεται να «ρίξει» στην εταιρεία περί τα 120 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κύρια συζήτηση για την ένταξη της εταιρείας στο άρθρο 99 έχει οριστεί για την 1η Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή