ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο «κόκκινο» ένα στα δύο δάνεια του κατασκευαστικού και οικοδομικού κλάδου

sto-kokkino-ena-sta-dyo-daneia-toy-kataskeyastikoy-kai-oikodomikoy-kladoy-2156989

Σε 13 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν χορηγηθεί σε εταιρείες του κλάδου των κατασκευών και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στο 55% του συνόλου του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου δανείων προς τον κλάδο, το οποίο τον φετινό Ιούνιο διαμορφωνόταν συνολικά σε 23,5 δισ. ευρώ, ή 16% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων των ελληνικών τραπεζών. Αυτά ανέφερε, χθες, στο πλαίσιο του συνεδρίου για την ακίνητη περιουσία Prodexpo, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΤΕ) κ. Θεόδωρος Μητράκος.

Ειδικότερα, από τα 13 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων του κατασκευαστικού και οικοδομικού κλάδου, το 1/3 έχει ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, το 1/3 εμφανίζει υστέρηση εξυπηρέτησης τουλάχιστον 90 ημερών, ενώ το υπόλοιπο 1/3 παραμένει εξυπηρετούμενο, αλλά χαρακτηρίζεται ως αβέβαιης είσπραξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μητράκος, 4,5 δισ. ευρώ δανείων προς τον κλάδο έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, αλλά η εισπραξιμότητά τους παραμένει δυσχερής.

Παράλληλα, ο κ. Μητράκος έκανε ιδιαίτερη μνεία και στους στρατηγικούς κακοπληρωτές συνολικά, καθώς, όπως ανέφερε, έπειτα από σχετική έρευνα της ΤτΕ, σε δείγμα 2.500 επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους, με οφειλές μεγαλύτερες του 1 εκατ. ευρώ, οι 500 από αυτές, ή το 20% είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, καθώς έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν το πράττουν.
Σημειωτέον δε ότι το 82% των εμπράγματων εξασφαλίσεων των τραπεζών αφορά σε ακίνητα, μέγεθος που πολλαπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, ιδίως σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια.

Με τη σειρά του, ο κ. Γιώργος Φράγκου, υποδιευθυντής του κλάδου ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι ευέλικτες σε ό,τι αφορά τον τρόπο χειρισμού των ακινήτων που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Εσοδα ύψους 250 εκατ. ευρώ προσδοκά να αντλήσει μέχρι το 2018 το υπ. Εθνικής Αμυνας από τη μακροχρόνια εκμίσθωση τμήματος της ακίνητης περιουσίας του. Συνολικά για τα προσεχή 10 χρόνια, στόχος είναι τα έσοδα να ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Γιώργος Ζησιμάτος, υπεύθυνος της νεοσύστατης υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή αξία των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων ανέρχεται σε περίπου 33 δισ. ευρώ, ενώ αξιοποιήσιμα θεωρούνται ακίνητα που έχουν περιέλθει σε αχρησία τα τελευταία χρόνια, λόγω διαφορετικής κατανομής των αναγκών και συγκέντρωσης μονάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει πληθώρα κενών στρατοπέδων, αεροδρομίων που δεν χρησιμοποιούνται, ακόμα και εκτάσεις αποθήκευσης καυσίμων.