Ενδιαφέρον για εξαγορά της Jet Oil

Ενδιαφέρον για εξαγορά της Jet Oil

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα συζητείται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά η κύρια αίτηση υπαγωγής της Jet Oil στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, με το ενδιαφέρον να εδράζεται στην εμφάνιση «λευκού ιππότη» για τη διάσωση της ιστορικής εταιρείας πετρελαιοειδών. Πληροφορίες φέρουν τον ρόλο αυτό να παίζει η εταιρεία Cetracore Energy με έδρα τη Βιέννη και δραστηριότητα στην προμήθεια αργού. Τραπεζικές πηγές συνδέουν την εταιρεία με τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό της Rosneft, ο οποίος συμμετέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο με ποσοστό 19,90% μέσω της θυγατρικής της Rosneft JV Projects SA. Το 80,10% της εταιρείας ελέγχεται από την UFG Europe Holding με έδρα το Λουξεμβούργο. Εκπρόσωπος της Cetracore Energy αναμένεται να παραστεί στο Δικαστήριο σήμερα για να ενημερώσει τους πιστωτές σχετικά με το επενδυτικό της ενδιαφέρον για την Jet Oil. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν την Cetracore Energy να διαθέτει περί τα 130 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Jet Oil, ποσό που απέχει πολύ από τις συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας που ανέρχονται σε 314,5 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον του φερόμενου επενδυτή εστιάζεται στις εγκαταστάσεις του Καλοχωρίου, που αποτελούν το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Jet Oil, λόγω της μεγάλης δυναμικότητας αποθήκευσης καυσίμων (220 χιλιάδες τόνοι) αλλά και της στρατηγικής τους θέσης για την προμήθεια της αγοράς των Βαλκανίων.

Οι δικηγόροι της Jet Oil αναμένεται να ζητήσουν σήμερα την αναβολή της εκδίκασης της αίτησης, αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί δίνει την ευκαιρία κατάρτισης επενδυτικού σχεδίου για την υπαγωγή της στο άρθρο 106 β του πτωχευτικού κώδικα, που προϋποθέτει τη συναίνεση τουλάχιστον του 60% του συνόλου των πιστωτών και τουλάχιστον του 40% των ενέγγυων πιστωτών. Το αίτημα θα εξαρτηθεί βασικά από τις τράπεζες, οι οποίες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων της Jet Oil προς τρίτους και συγκεκριμένα τα 184 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 314,5 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια ύψους 130 εκατ. ευρώ, που προτίθεται να βάλει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, προϋποθέτουν γενναίο «κούρεμα» και σίγουρα δεν καλύπτουν τους πιστωτές. Το σχέδιο που θα προτείνει ο νέος επενδυτής, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μερική «διαγραφή» υφιστάμενων υποχρεώσεων, εξόφληση μέρους των υπολοίπων, μέσω του τιμήματος που θα καταβάλει ο επενδυτής. To 65% του τιμήματος θα εισπράξουν οι τράπεζες, το 25% το Δημόσιο και το 10% οι προμηθευτές, ενώ για το υπόλοιπο θα υπάρξει ρύθμιση. Τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Mamidoil θα μεταβιβαστούν σε νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από την Cetracore Energy, μαζί με το ανεξόφλητο μέρος των δανείων, λοιπών υποχρεώσεων και τους εργαζομένους.

Υποθήκες έναντι των δεξαμενών στο Καλοχώρι έχουν εγγράψει οι τράπεζες Alpha, Eurobank και Πειραιώς έναντι του ομολογιακού δανείου ύψους 117 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε πριν από μερικά χρόνια. Η Εθνική διατηρεί ως ενέχυρο για ανεξόφλητο δάνειο ύψους 51 εκατ. ευρώ το ετήσιο μίσθωμα που καταβάλλει εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, για ενοικίαση μέρους των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι. Στους πιστωτές της Jet Oil περιλαμβάνονται τα ΕΛΠΕ, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα συναινέσουν στην πρόταση της εταιρείας για αναβολή της εκδίκασης αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99, όπως και η Motor Oil. Aξίζει να σημειωθεί ότι oι εγκαταστάσεις της Jet Oil στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν στο παρελθόν «μήλον της Εριδος» μεταξύ των ομίλων ΕΛΠΕ και Motor Oil. Οι αποθήκες, που αποτελούνται από 15 δεξαμενές χωρητικότητας 200 χιλ. κυβικών, αντιστοιχούν στο 14% της συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας της χώρας για καύσιμα, ενώ από εκεί διακινούνταν προ κρίσης ετησίως 2 εκατ. κυβικά καυσίμων – σημαντικό κομμάτι των οποίων αφορούσε σε εξαγωγές στα Βαλκάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή