Σήμερα οι υπογραφές πώλησης του ΑΔΜΗΕ

Σήμερα οι υπογραφές πώλησης του ΑΔΜΗΕ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη υπογράφεται σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΔΕΗ η σύμβαση πώλησης του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στην κινεζική State Grid. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης, ωστόσο, και συνολικά του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ μέχρι τον Μάρτιο του 2017, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι πιστωτές προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση του 100% της εταιρείας, δεν είναι απλή υπόθεση.

Τόσο τη ΔΕΗ όσο και την πλευρά των επενδυτών προβληματίζει η απαιτούμενη από το ευρωπαϊκό πλαίσιο πιστοποίηση του διαχειριστή, απαίτηση που μπορεί να αποβεί κομβικής σημασίας για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης. Αν και η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ δεν είναι παρόμοια με αυτή του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου), οι αυστηρές προβλέψεις του κοινοτικού πλαισίου για τον έλεγχο δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου από εταιρείες χωρών εκτός Ε.Ε. ισχύουν και για την κινεζική State Grid.

Το γεγονός ότι η κινεζική εταιρεία δεν θα ελέγχει πλειοψηφικό πακέτο στον ΑΔΜΗΕ, αλλά η συμμετοχή της θα περιορίζεται στο 24%, καθώς επίσης και ότι έχει ήδη εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πιστοποίηση μέσω της συμμετοχής στον Διαχειριστή Δικτύου της Πορτογαλίας, REN, καθιστά πιο εύκολα τα πράγματα. Αυτό που κυρίως προβληματίζει είναι το γεγονός ότι η κινεζική εταιρεία θα έχει τον έλεγχο και του μάνατζμεντ.

Η όλη διαδικασία ελέγχου από την Ε.Ε. θα ξεκινήσει με την εκ νέου πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ από το μοντέλο ΙΤΟ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος) στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό (ownership unbundling), διαδικασία όχι απλή, αφού πλέον η αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στις μεταβολές που έχουν συντελεστεί στην εταιρεία και ποια επίδραση μπορεί να έχουν στην ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Το κατά πόσον η διαδικασία της πιστοποίησης θα ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και ουσιαστικά μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, είναι ερώτημα που προβληματίζει ΔΕΗ και επενδυτές. Για την ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης εκτός της έγκρισης της πιστοποίησης και της συμφωνίας μεταβίβασης του 24% στη State Grid, εκκρεμούν επίσης η σύσταση της Εταιρείας Συμμετοχών και η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή