Νέος διαγωνισμός για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Νέος διαγωνισμός για το 66% του ΔΕΣΦΑ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διαδικασίες για την έναρξη νέου διαγωνισμού πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, τερματίζοντας ταυτόχρονα και επισήμως τον προηγούμενο διαγωνισμό. Οπως επισήμως ανακοίνωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ, εντός του Μαρτίου ξεκινούν οι διαδικασίες πρόσληψης χρηματοοικονομικών συμβούλων, προκειμένου να συνδράμουν στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του νέου διαγωνισμού. Παράλληλα θα αρχίσει διαπραγμάτευση με τα ΕΛΠΕ για τη σύναψη Μνημονίου Κατανόησης (μεταξύ ελληνικού Δημοσίου, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) για την από κοινού πώληση του 66% των μετοχών μέσω του νέου διαγωνισμού. Τα ΕΛΠΕ όπως και στον προηγούμενο διαγωνισμό θα διαθέσουν το 35% που κατέχουν στον ΔΕΣΦΑ προς πώληση από κοινού με ποσοστό 31% που θα διαθέσει το Δημόσιο. Οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εντάσσονται στο πλαίσιο της έγκρισης από το ΚΥΣΟΙΠ την 1η Μαρτίου 2017, μεταξύ άλλων:

• Της λήψης απόφασης από το ΤΑΙΠΕΔ για τη λήξη της προηγούμενης διαδικασίας για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, που είχε διενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

• Της λήψης απόφασης για τη διάθεση 31% (από το ποσοστό 65%) των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στον ΔΕΣΦΑ, σε συνδυασμό με το 35% των μετοχών που κατέχουν τα ΕΛΠΕ.

• Της επιστροφής στο ελληνικό Δημόσιο του υπολοίπου 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.

• Της παροχής εξουσιοδότησης στο ΤΑΙΠΕΔ να σχεδιάσει, αποφασίσει και υλοποιήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 66% των μετοχών ΔΕΣΦΑ.

Οι όροι για τον νέο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς στις τελευταίες διαπραγματεύσεις και σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει η προκήρυξη θα απευθύνεται μόνο σε ευρωπαϊκούς διαχειριστές δικτύου, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα εμπλοκής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αντίστοιχα με αυτά που παρατηρήθηκαν στην περίπτωση της Socar. Το νέο εγχείρημα για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, πάντως, ξεκινάει με καταγεγραμμένο υψηλό ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές εταιρείες. Εκτός από τη βελγική Fluxys που εμφανίστηκε και στον πρώτο διαγωνισμό για την εξαγορά του 17% από τη Socar και του Διαχειριστή της Ρουμανίας Transgas, πολύ πρόσφατα ενδιαφέρον εκφράστηκε και από τη Διαχειριστή συστήματος της Ολλανδίας, Gasunie.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή