ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παύλος Ψωμιάδης: Δεν παραδέχτηκε ποτέ όσα του επέρριπταν τα θύματά του

04s10ps

«Μπορούσε να πουλήσει παγάκια στους Εσκιμώους», είχε πει ένας παλιός ασφαλιστής που του έμαθε τη δουλειά και τον θεωρούσε, μαζί με τον Δημήτρη Κοντομηνά, τον πιο προικισμένο πωλητή ασφαλειών της γενιάς του.

Μίλησα με τον Παύλο Ψωμιάδη όταν ήταν ήδη στη φυλακή. Δεν παραδέχθηκε το παραμικρό από εκείνα που του επέρριπταν τα θύματά του. Και ήταν πολλά. Οταν κατέρρευσε η «Ασπίς», το φθινόπωρο του 2009, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας. Συνολικά είχε 255.000 συμβόλαια, σύμφωνα με τα στοιχεία της εκκαθαρίστριας (με κάθε ασφαλισμένο να έχει 1,3 συμβόλαια), με ένα ποσό σε αποζημιώσεις που έπρεπε να δοθούν γύρω στα 250 εκατομμύρια.

Ο Ψωμιάδης με αλλεπάλληλες αγοραπωλησίες κατάφερε να κτίσει την αυτοκρατορία της «Ασπίς» σε μια εποχή που ο κρατικός ρυθμιστής δεν κοιτούσε ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο οι ασφαλιστικές εταιρείες κινούνταν στην αγορά και τιμούσαν τις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν μετά την κατάρρευση της «Ασπίς» το 2009, το «σημείο καμπής» του Ψωμιάδη ήταν η έκρηξη του Χρηματιστηρίου το 1999, οπότε στον τομέα των τοποθετήσεων με αγορές τίτλων κυρίως μετοχών έχασε εντελώς τον έλεγχο στα οικονομικά του ομίλου του.

Δεν είναι αλήθεια ότι το κράτος δεν είχε αντιληφθεί ότι τα αποθεματικά της ασφαλιστικής εταιρείας δεν αρκούσαν για να καλυφθούν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που θα έπρεπε να τιμήσει. Το υπουργείο Εμπορίου άρχισε να ελέγχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τους ασφαλισμένους από το 2003 και πιο αυστηρά από το 2005, αλλά ο Ψωμιάδης πάντα έβρισκε τρόπο να πείθει τους πολιτικά προϊστάμενους του υπουργείου Εμπορίου ότι ήταν σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Η διελκυστίνδα αυτή διήρκεσε έως το 2006, οπότε ένας από τους επικεφαλής αναλογιστές του έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για το μέγεθος της «τρύπας» που το κράτος, παρά την πληροφόρηση από «μέσα», βρέθηκε σε αδυναμία να τεκμηριώσει. Δύο χρόνια αργότερα ο Ψωμιάδης τίθεται προ συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου. Οταν θα εμφανίσει μια πλαστογραφημένη εγγυητική επιστολή, η μοίρα του σφραγίζεται, η άδεια να κάνει τη δουλειά της ζωή του τού αφαιρείται και η εταιρεία καταρρέει. Τα θύματά του ζητούν αποζημιώσεις, αλλά ο Ψωμιάδης απλώς τους καθυστερεί μέχρι που αρχίζουν τις μηνύσεις και τις ομαδικές αγωγές. Για τις προσωπικές επιταγές του στο όχημα της προσωπικής του εταιρείας «Ασπίς Capital», που εξέδιδε λίγο πριν από την κατάρρευσή του, καταδικάζεται το 2010 σε 22 χρόνια φυλάκιση. Μέχρι χθες είχε μείνει 6,5 χρόνια φυλακισμένος, ενώ η κυρίως δίκη της «Ασπίς» συνεχίζεται.

Σύμφωνα με την εκκαθαρίστρια στα μέσα Ιουνίου 2017, βάσει σχετικών αποφάσεων της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος, προχώρησε στην αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση εταιρειών και κατέβαλε τα ποσά των προσωρινών διανομών στους λογαριασμούς των τραπεζικών ιδρυμάτων που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι απαιτήσεων από ασφάλιση ζωής και είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι των λογαριασμών αυτών. Συγκεκριμένα, τα ποσά των προσωρινών διανομών που καταβλήθηκαν έως και την 14η Ιουνίου 2017 ανήλθαν σε περίπου 38.000.000 ευρώ.