Πάνω από τα 400 εκατ. ο στόχος για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ

Πάνω από τα 400 εκατ. ο στόχος για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα στους υποψήφιους επενδυτές του ΔΕΣΦΑ για τίμημα που θα κινείται πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ του προηγούμενου διαγωνισμού, έστειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ενόψει της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών την προσεχή Δευτέρα. Ο υπουργός επισκέφθηκε χθες τα κεντρικά γραφεία του ΔΕΣΦΑ, όπου και ενημερώθηκε από τη διοίκηση για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Μιλώντας στους εργαζόμενους της εταιρείας, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε τρεις προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν την ομαλή εξέλιξη της τρέχουσας διαδικασίας για τη διάθεση του 66% σε στρατηγικό επενδυτή. Μίλησε για σεβασμό του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της διαγωνιστικής διαδικασίας από όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες και διασφάλιση ενός δίκαιου τιμήματος που να ανταποκρίνεται στην άριστη οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

«Ο προηγούμενος διαγωνισμός έχει ήδη θέσει μια βάση εκκίνησης», τόνισε ο κ. Σταθάκης, στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι το τίμημα για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 400 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η Socar στον πρώτο διαγωνισμό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες ανεπίσημες δηλώσεις έχουν γίνει στο παρελθόν και από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, τα οποία διαθέτουν προς πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35% της συμμετοχής τους στον ΔΕΣΦΑ. Ο κ. Σταθάκης έθεσε επίσης ως προϋπόθεση για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης τη διατήρηση της δημόσιας περιουσίας στην εταιρεία, ώστε να διασφαλιστεί ότι η λειτουργία της θα είναι πάντοτε συμβατή με όσα επιτάσσει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον. Εξέφρασε παράλληλα την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία, όπως τόνισε, θα διασφαλίσει τη λειτουργία της εταιρείας σε ένα κατάλληλα ρυθμιζόμενο θεσμικό περιβάλλον.

Η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας περί του τιμήματος και του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της διαδικασίας αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για τον ΔΕΣΦΑ, προϊδεάζει για έντονο ανταγωνισμό και διάθεση κάποιων τουλάχιστον εκ των ενδιαφερόμενων επενδυτών να προσφέρουν υψηλό τίμημα.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες εξάλλου, ο CEO της ιταλικής Snam Marko Alvera, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εταιρείας στους αναλυτές, δήλωσε ότι ο ανταγωνισμός στον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ αναμένεται να είναι έντονος, με πόλο έλξης για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, όπως είπε, τη στρατηγική θέση της Ελλάδας. Στον στρατηγικό χαρακτήρα του ΔΕΣΦΑ εξάλλου, ο οποίος θα ενισχυθεί περαιτέρω μετά τη λειτουργία του αγωγού Τap και όσο αναπτύσσεται γεωπολιτικά η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προσβλέπει το σύνολο των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εκτός της ιταλικής Snam δύο ακόμη εταιρείες-μέτοχοι του αγωγού Tap, και συγκεκριμένα η βελγική Fluxys και η ισπανική Enagas, έχουν εκδηλώσει ανεπίσημο ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ. Ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον της ολλανδικής Gasunie, η οποία φέρεται να συμπράττει με τη βελγική Fluxys, ενώ διερευνητικές επαφές για τον ΔΕΣΦΑ έκανε το προηγούμενο διάστημα και ο Γάλλος διαχειριστής GRTgas. Τη Δευτέρα αναμένεται να φανεί εάν ο εξ Αμερικής επενδυτής, έπειτα από σχετικό αίτημα του οποίου το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, θα εμφανισθεί στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με κάποια ευρωπαϊκή εταιρεία, αφού οι όροι της προκήρυξης δεν προβλέπουν αυτόνομη συμμετοχή εταιρειών που δεν είναι πιστοποιημένοι διαχειριστές δικτύου με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή