Ανταλλάγματα για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ ζητεί η Αθήνα

Ανταλλάγματα για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ ζητεί η Αθήνα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο το κλείσιμο της τελικής συμφωνίας για τις μονάδες της ΔΕΗ που θα τεθούν προς πώληση, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες την Τετάρτη κλιμάκιο του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ για συνάντηση με την DGcomp. Η συμφωνία στο βασικό σκέλος της είναι ήδη κλεισμένη, καθώς η κυβέρνηση έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις υποχρεώθηκε να αποδεχθεί τη λίστα που πρότεινε η DGcomp, η οποία περιλαμβάνει τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Μελίτη (λειτουργούσα μονάδα και αδειοδοτημένη) και τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Αυτό που η κυβέρνηση θα επιδιώξει στις Βρυξέλλες είναι η συναίνεση της DGcomp στο αίτημα για παράταση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου και του ΑΗΣ Καρδιάς μέχρι το 2022 και διασφάλιση 32.000 ωρών λειτουργίας έναντι της υποχρέωσης για απόσυρση το 2019 και δέσμευσης για 17.500 ώρες λειτουργίας. Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης επιδιώκει η παράταση της λειτουργίας του Αμυνταίου και της Καρδιάς να αποτελέσει μέρος της συμφωνίας μαζί με το «πακέτο» των μονάδων που θα πωληθούν, έτσι ώστε να «χρυσώσει το χάπι» της πώλησης αποδοτικών μονάδων, όπως της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Η παράταση ζωής του Αμυνταίου και της Καρδιάς αποτελεί πάγιο αίτημα της ΓΕΝΟΠ, το οποίο ενστερνίστηκε η διοίκηση του κ. Παναγιωτάκη, καθώς η λειτουργία τους συνδέεται εκτός των άλλων και με την τηλεθέρμανση του Αμυνταίου και της Πτολεμαΐδας. Δεδομένου ότι η υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα 5 δεν αναμένεται να είναι έτοιμη πριν από το 2020, δίχως παράταση των ωρών λειτουργίας του Αμυνταίου και της Καρδιάς, οι δύο παραπάνω πόλεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα στη θέρμανση. Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αποεπένδυση του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ αναμένεται μέσα στην εβδομάδα καθώς εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για τη διενέργεια του market test μέσα στον Νοέμβριο, όπως έχει αυστηρά υποδείξει η DGcomp, ενώ είναι πολύ πιθανό η συμφωνία να ανακοινωθεί επισήμως από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στην περίπτωση που η Κομισιόν δεν αποδεχθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση ζωής των σταθμών Αμυνταίου και Καρδιάς, το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ μετά το 2020 θα περιοριστεί στα 342 MW της 5ης μονάδας του Αγ. Δημητρίου με διάρκεια ζωής μέχρι το 2040 και τα 660 MW της νέας υπό κατασκευή μονάδας Πτολεμαΐδα 5. Σε ιδιώτες θα περάσουν, εφόσον υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον και ολοκληρωθούν οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης ισχύος 255 MW και 256 MW αντίστοιχα με χρόνο ζωής το έτος 2025, η Μελίτη I ισχύος 330 MW και χρόνο ζωής το 2040 και η άδεια για τη Μελίτη ΙΙ ισχύος 450 MW.

Εν αναμονή της τελικής συμφωνίας πάντως κυοφορούνται και οι πρώτες αντιδράσεις σε Βορρά και Νότο με πρωταγωνιστές τη ΓΕΝΟΠ, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Μεγαλόπολης. Με στόχο μια συντονισμένη δράση κατά της πώλησης μονάδων κλείστηκε το πρώτο ραντεβού για τις 4 Δεκεμβρίου στη Φλώρινα με τη μορφή συλλαλητηρίου, ενώ οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν σταδιακά με βήματα που θα αποφασιστούν τις επόμενες ημέρες.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες και οι διαπραγματεύσεις για τον ρόλο της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. «Κλειδί» των εξελίξεων αποτελεί η στάση της Shell (ελέγχει το 49% και το μάνατζμεντ στην ΕΠΑ Αττικής), η οποία θέλει τη ΔΕΠΑ σε ρόλο παθητικού μετόχου με ποσοστό 49% έναντι 51% σήμερα. Εκπρόσωποι της πολυεθνικής βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΠΑ και το υπουργείο Ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή