ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Ασφαλιστική: τέλη του μήνα το οριστικό σχήμα για την εξαγορά

ethniki-asfalistiki-teli-toy-mina-to-oristiko-schima-gia-tin-exagora-2227811

Στα τέλη Ιανουαρίου δεσμεύθηκε το Exin Financial Group ότι θα καταθέσει τον φάκελο με το τελικό χρηματοδοτικό σχήμα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Προς το παρόν, φέρεται να έχει ενημερώσει τις εποπτικές αρχές και την Εθνική Τράπεζα ότι στο χρηματοδοτικό σχήμα θα συμμετάσχουν η Pimco και η Berkshire Hathaway. Από την πλευρά τους, πηγές της ΤτΕ περιορίστηκαν να πουν ότι περιμένουν τον οριστικό φάκελο για να προχωρήσει η διαδικασία μεταβίβασης, ενώ σύμφωνα με το euro2day.gr η Pimco διέψευσε τη συμμετοχή της.

Η πιθανολογούμενη συμμετοχή της Pimco, θυγατρικής της Allianz, αλλά και της Berkshire Hathaway του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, αν επιβεβαιωθεί, αλλάζει τα δεδομένα στην υπόθεση πώλησης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα. Η «Κ» υπέβαλε σχετικό ερώτημα στο Exin, το οποίο ωστόσο δεν είχε απαντήσει μέχρι αργά χθες το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο χρηματοδοτικό σχήμα εξετάζεται να συμμετάσχει επίσης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), πηγές της οποίας απέφυγαν επίσης να σχολιάσουν το θέμα.

Αν και από την πλευρά του Exin Group δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος των κεφαλαίων που θα συνεισφέρουν οι φερόμενοι ως νέοι χρηματοδότες, σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή του χρηματοδοτικού σχήματος μεταβάλλει και τις συμμετοχές των κ. Τζον Κουδούνη και Τζον Κάλαμος. Διευκρινίζεται ότι το αρχικό σχήμα προέβλεπε τετραμερή χρηματοδότηση από τους κ. Τζον Κάλαμος, Τζον Κουδούνης, Παύλο Κανελλόπουλο και Ματ Φέρφιλντ. Με βάση τη συμφωνία πώλησης που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο, το τίμημα για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Exin Financial Services Holding ανέρχεται στα 718,3 εκατ. ευρώ.

Αν επιβεβαιωθεί, η συμμετοχή της Pimco, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο με 1,7 τρισ. δολάρια υπό διαχείριση, δίνει άλλη δυναμική στην υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αντίστοιχης σημασίας είναι και η πιθανολογούμενη συμμετοχή της Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, που αποτελεί τον πιο πολυσχιδή αμερικανικό επενδυτικό όμιλο με πλειοψηφικά ποσοστά και συμμετοχές σε εταιρείες από όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας, που τελούν υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και στο Nasdaq. Μεταξύ αυτών, οι BNSF Railway GEICO, Clayton Homes, Delta Airlines, Duracell, Fruit of the Loom, Kraft, Marmon Group, American Express, Coca Cola, IBM κ.ά.

Το όποιο χρηματοδοτικό σχήμα στηρίξει την επένδυση αναμένεται να έχει επίσης και λόγο στη διοίκηση της εταιρείας, τη στιγμή που έντονη είναι η φημολογία στην αγορά για την ανάληψη της διοίκησης από υψηλόβαθμα στελέχη. Στο διοικητικό σχήμα του ομίλου Exin, με έδρα τη Ζυρίχη, προστέθηκε πάντως πρόσφατα ως επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων του ο κ. Χρήστος Αδαμαντιάδης, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Oman Insurance Company (OIC) με έδρα το Ντουμπάι. Από την πλευρά του ομίλου της ΕΤΕ, πηγές κοντά στη διοίκηση, αν και απέφυγαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις, δηλώνουν αισιόδοξες για την έκβαση της πώλησης, που σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του έτους. Στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας, εκκρεμεί η υποβολή του φακέλου στην αρμόδια εποπτική αρχή, που, εκτός από το χρηματοδοτικό σχήμα, θα αξιολογήσει επίσης το bussiness plan που θα υποβάλουν οι νέοι επενδυτές.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις του ομίλου ΕΤΕ στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει εγκριθεί από τη DG Comp και η έγκαιρη υλοποίηση της συμφωνίας θεωρείται καθοριστική ενόψει των stress tests των τραπεζών, που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί τον Μάιο.