ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επέκταση των ΕΛΠΕ σε όλο το φάσμα της αγοράς ενέργειας

Επέκταση των ΕΛΠΕ σε όλο το φάσμα της αγοράς ενέργειας

ΑΠΕ και υδρογονάνθρακες αποτελούν τις νέες προτεραιότητες των ΕΛΠΕ, παράλληλα με την περαιτέρω ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων τους στην αγορά υγρών καυσίμων, στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό. Οπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Γ. Αλεξόπουλος κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσης 2017 στους αναλυτές, ο όμιλος σχεδιάζει δυναμική επέκταση στα ΑΠΕ με μεσοπρόθεσμο στόχο τα 200 MW. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, διευκρίνισε, ο όμιλος εκτός από την οργανική ανάπτυξη θα κινηθεί και στην κατεύθυνση πιθανών εξαγορών project άλλων εταιρειών. Τα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» (18/12/2017) ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης, εξετάζουν και τη δυνατότητα συνεργασίας με διεθνή παίκτη στα ανανεώσιμα, κίνηση που θα προσφέρει το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους εγκατάστασης και της γρηγορότερης ανάπτυξης. Στον τομέα του ηλεκτρισμού, η στρατηγική του ομίλου περιλαμβάνει επίσης στοχευμένη ανάπτυξη στη λιανική αγορά μέσω της Elpedison.

Η ενίσχυση του πράσινου προφίλ των ΕΛΠΕ θα «τρέξει» ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της δραστηριότητας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Ο όμιλος αναμένει την κύρωση των συμβάσεων μίσθωσης των οικοπέδων 2 δυτικά της Κέρκυρας (κοινοπραξία με Total και Εdison) και των Αρτας – Πρέβεζας και ΒΔ Πελοποννήσου, ώστε να αρχίσει η προετοιμασία των ερευνών. Τα ΕΛΠΕ αναμένεται να καταθέσουν νέα προσφορά από κοινού με την Total και την ΕxxonMobil στις 5 Μαρτίου για την υποθαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενώ όπως ενημέρωσε τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης, την άνοιξη του 2019 θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στον Πατραϊκό Κόλπο.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, τα ΕΛΠΕ αναμένουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, είναι υπό διαμόρφωση η στρατηγική και τα επόμενα βήματα για τη ΔΕΠΑ. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ δήλωσε στους αναλυτές αισιόδοξη για τη θετική έκβαση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διάθεση της ρευστότητας που θα εισπράξει από την πώληση του 35% του διαχειριστή τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του χρέους και τη μεγαλύτερη ευελιξία στη μερισματική απόδοση.

Οι αναλυτές ενημερώθηκαν από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και για την εξαγορά του 37% της ΕΛΠΕΤ Βαλκανική από τις τράπεζες Alpha και Πειραιώς. Η εν λόγω εταιρεία ελέγχει το 80% του αγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων και το 81,5% των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση της παραγωγής από τα διυλιστήρια του ομίλου μέσα στο 2017, αλλά και των πωλήσεων, το 53% των οποίων διοχετεύθηκε στις αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Εφοδιασμού, Διύλισης και Πωλήσεων Γιάννη Ψυχογιό, η παραγωγή των διυλιστηρίων ανέβηκε το 2017 στα 15 εκατ. τόνους επιτυγχάνοντας νέο ρεκόρ, ενώ οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 16 εκατ. μετρικούς τόνους καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών. Αν και η ζήτηση στην εγχώρια αγορά καυσίμων το 2017 υποχώρησε σε ποσοστό 1,9% σε σύγκριση με το 2016, τα μερίδια των ΕΛΠΕ στην εσωτερική αγορά αυξήθηκαν. Σημαντική επίσης είναι η αύξηση της κατανάλωσης των αεροπορικών καυσίμων κατά 11% και των ναυτιλιακών καυσίμων κατά 18%.