Πώληση πακέτου μετοχών ΕΛΠΕ από Δημόσιο, Paneuropean

Πώληση πακέτου μετοχών ΕΛΠΕ από Δημόσιο, Paneuropean

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την από κοινού πώληση πακέτου μετοχών του Δημοσίου με την Paneuropean, ώστε ο νέος επενδυτής να αποκτήσει τουλάχιστον το 51% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), προωθεί η κυβέρνηση ως το καταλληλότερο σενάριο για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου με στόχο μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο.

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στο Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΠΕΕΠ) την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΣΠΕΕΠ, η κυβέρνηση εξέτασε τρία ακόμη εναλλακτικά σενάρια. Με βάση την ενημέρωση Σταθάκη, το λιγότερο επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η πώληση των μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου και αυτό γιατί η διαδικασία θα είναι η λιγότερο «επικερδής».

Το σενάριο που αναφέρεται σε χαμηλότοκο ομολογιακό δάνειο, το οποίο θα καλύψει την οικονομική απαίτηση του προϋπολογισμού και θα αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου, έχει στην ουσία περάσει σε δεύτερη μοίρα καθώς, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός, προσαυξάνει έστω και προσωρινά το δημόσιο χρέος.

Αντιδράσεις εργαζομένων

Το ΠΣΠΕΕΠ σημειώνει ότι «όπως έγινε αντιληπτό, τελικά και ο μεγαλομέτοχος στα ΕΛΠΕ αποφάσισε να πουλήσει», ενώ επισημαίνει ότι «εντύπωση επίσης προκάλεσε το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ο υπουργός δήλωσε ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της “αξιοποίησης” θέτοντάς το στον Ιούνιο. Ως εκ τούτου, εύκολα συμπεραίνουμε πως ο σχεδιασμός τους θα θέσει τους εργαζομένους στα ΕΛΠΕ και τους αγώνες που αυτοί θα δίνουν ως το τελευταίο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης».

Το σωματείο από την πλευρά του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΠΣΠΕΕΠ, κατέστησε σαφές, για μία ακόμα φορά, την απαρέγκλιτη στάση του ενάντια στο ξεπούλημα του συνόλου της ενέργειας στη χώρα μας. «Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε τα ΕΛΠΕ και κατ’ επέκταση την περιουσία του ελληνικού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή