Αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης κατά 300 εκατ. ζητούν οι φαρμακοβιομηχανίες

Αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης κατά 300 εκατ. ζητούν οι φαρμακοβιομηχανίες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε καμία χώρα του κόσμου δεν παρατηρείται αυτός ο πρωτοφανής κανιβαλισμός, γιατί σε αυτές τις χώρες, όταν διαπιστώνονται τέτοιου είδους παραβάσεις, αποδίδονται ευθύνες και επιβάλλονται πρόστιμα, χωρίς την πρωτοφανή πολιτική αντιπαράθεση που πήρε στη χώρα μας…» δήλωσε χθες, μιλώντας στο δεύτερο νομικό συνέδριο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο πρόεδρός του κ. Πασχάλης Αποστολίδης. Την ώρα που εξελισσόταν στη Βουλή η δεύτερη συζήτηση για την επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν υπουργικές ευθύνες για την τιμολόγηση των φαρμάκων, ο κ. Αποστολίδης έστελνε ένα ηχηρό σήμα στην κοινή γνώμη: «Σύσσωμος ο κλάδος καταδικάζει οποιαδήποτε παράνομη πράξη, εφόσον αποδειχθεί, και εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να διαλευκανθούν οι εικασίες το συντομότερο δυνατόν».

Παρότι η υπόθεση Novartis έριχνε βαριά τη σκιά της στο συνέδριο, η νέα «αρχιτεκτονική» τιμολόγησης των φαρμάκων και η διαιώνιση των οριζόντιων μηχανισμών περικοπής της δαπάνης και μετά το 2018, κυριάρχησαν μεταξύ των αντιπροσώπων των ελληνικών εταιρειών και των νομικών εκπροσώπων τους, καθώς το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης κινείται πλέον έπειτα από 10 χρόνια κρίσης κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΣΦΕΕ, ενώ εξελισσόταν το συνέδριο, σημείωσε ότι «αποτελούμε πυλώνα χρηματοδότησης του συστήματος υγείας, συνεισφέροντας στο ένα τρίτο της φαρμακευτικής δαπάνης (μόνο για το 2017 επιστρέψαμε πάνω από 1,2 δισ. στο Δημόσιο), 4 φορές πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο και, παράλληλα, το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, τα μέτρα που ψηφίστηκαν το 2017 για τα νέα φάρμακα, όπως το 25% με αναδρομική, μάλιστα, ισχύ, και το ενοποιημένο rebate, δημιουργούν θέματα βιωσιμότητας για τις εταιρείες του κλάδου και δυσχεραίνουν την πρόσβαση των ασθενών σε νέες αλλά και παρούσες θεραπείες…».

Η νομική σύμβουλος του Συνδέσμου κ. Δήμητρα Λεμπέση σε ομιλία της προέβλεψε ότι οι οριζόντιες περικοπές που επέβαλε το κράτος στις φαρμακευτικές τα προηγούμενα χρόνια και είχαν χαρακτηρισθεί «συνταγματικές» από το ΣτΕ, υπό την προϋπόθεση να είναι «προσωρινές» θα παραταθούν για τρία τουλάχιστον χρόνια μετά το 2018 έως το 2021.

Πάντως, η αποδοχή της συνταγματικότητας των οριζόντιων μειώσεων (σ.σ. και του claw back των νοσοκομείων) οδηγεί τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου να αποδεχθούν την πραγματικότητα ότι θα ισχύσουν και για όσα χρόνια η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς δημοσιονομικής ανάγκης, ζητώντας ταυτόχρονα αύξηση της δαπάνης για το φάρμακο κατά 300 εκατομμύρια ετησίως, ώστε να μην οδηγηθούν φάρμακα, εξαιτίας της διαφοράς των τιμών Ελλάδας και ευρωπαϊκών χωρών, μέσω των παράλληλων εξαγωγών, σε άλλα μέρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT