Σε εύθραυστη ισορροπία το Χρηματιστήριο

Σε εύθραυστη ισορροπία το Χρηματιστήριο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μουδιασμένο» παραμένει το Χρηματιστήριο μετά το σοκ αξιοπιστίας που προκάλεσε η υπόθεση της Folli Follie, προσπαθώντας να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Η αγορά «ποντάρει» σε μια νέα ροή θετικών ειδήσεων τόσο από το μέτωπο της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα με την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, όσο και από τον κλάδο-κλειδί για την αγορά, τις τράπεζες, με τις συναντήσεις που θα έχει η πρόεδρος του SSM Ντανιέλ Νουί με την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος και τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Αν και το κλίμα επιφυλακτικότητας διατηρήθηκε στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 0,58% στις 822,37 μονάδες, σε μία εβδομάδα έντονων αναταραχών η οποία κατάφερε να χαλάσει το θετικό κλίμα που χτιζόταν επί ενάμιση μήνα. Σε επίπεδο εβδομάδας, ωστόσο, ο Γ.Δ. μπόρεσε να «ισορροπήσει» σημειώνοντας οριακές απώλειες 0,18%.

Η κινητικότητα των αγοραστών κυρίως προς τις τραπεζικές μετοχές, από τα μέσα περίπου της συνεδρίασης και μετά, έδωσε σημαντικές ανάσες αλλά και… ελπίδες στην αγορά «ανεβάζοντας» τον τζίρο και οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη σε άνοδο της τάξης του 1,68%, με οδηγό την Εθνική Τράπεζα (+3,25%) και τη Eurobank (+2,02%).

Στο επίκεντρο των πιέσεων συνέχισε να βρίσκεται η μετοχή της Folli Follie με τις συναντήσεις της διοίκησης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να συνεχίζονται, σημειώνοντας πτώση 8,59% στα 8,30 ευρώ. Οι συνολικές απώλειες στη μετοχή της εισηγμένης από την ημέρα της πρώτης «επίθεσης» του αμερικανικού fund QCM πριν από περίπου μία εβδομάδα, αγγίζουν το 46%.

Η διένεξη της Folli Follie φαίνεται επί του παρόντος να επισκιάζει τα πάντα, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπ. τμήματος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Οι τράπεζες, αν και έχουν βελτιώσει τη χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά, δεν κατάφεραν να έχουν κάποια καλή συνέχεια μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής. Το ίδιο ισχύει και με εταιρείες που έδειξαν τι γίνεται στο α΄ τρίμηνο της χρονιάς (Μυτιληναίος, ΟΤΕ) αποσπώντας μόνο θετικά σχόλια από την επενδυτική κοινότητα.

Λόγω της φύσης και του χρόνου που απαιτεί η πλήρης αποτύπωση των μεγεθών που αμφισβητούνται από το fund QCM, η επόμενη περίοδος θα ενσωματώσει ένα επιπλέον στοιχείο ρίσκου στην αποτίμηση του Χ.Α. και θα αυξήσει τον βαθμό ευαισθησίας καθολικά στις ανακοινώσεις που σχετίζονται με το θέμα, ειδικά σε όσες έχουν αρνητικό άκουσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή